Cicatricile post acneice sunt o problemă?

Cicatricile post acneice

cicatricile-post-acneice-sunt-o-problemaAcneea este afecţiunea pielii care de cele mai multe ori da bătăi de cap şi după vindecarea ei, rămânând semne inestetice, mai ales dacă nu am putut să rezistăm tentiei de a traumatize leziunile. O parte foarte urâtă a acneei este faptul că rămân acele cicatrici pentru multă vreme şi uneori chiar nu putem scapă sub nicio formă de ele. Coşurile reprezintă o problema frustrantă pentru oricine se confruntă cu ele, mai ales atunci când realizează că deşi leziunile se vindecă, pielea nu mai are, din păcate, un aspect impecabil.

Semnele hiperpigmentate sau pigmentarea post-inflamatorie este posibil să dispară spontan, de la sine, în câteva luni sau cu ajutorul peelingurilor chimice sau cremelor depigmentante, însă cicatricile rezultate că urmare a distrugerii fibrele de colagen sunt mult mai dificil de eliminat. Din fericire, progresele în domeniul medical au permis dezvoltarea unor proceduri eficiente în estomparea sau chiar tratarea lor.

Acneea poate lasă mai multe tipuri de cicatrici, unele propriu-zise, altele hiperpigmentate care dispar după câteva luni sau chiar mai mult. O acnee gravă, care nu este îngrijită corespunzător, afectează straturile din adâncimea pielii, distrugând colagenul şi elastina – aşa apar “cicatricile adevărate”, care arată că nişte gropiţe minuscule în piele. De acestea nu poţi scapă decât dacă ceri ajutorul unui specialist în estetică, dar trebuie să ştii că medicină modernă oferă mai multe soluţii eficiente, de la tratamente laser, la injectarea cu aşa numitele “fillere”.


Astăzi te învăţăm cum să scapi de acele cicatrici lăsate de acnee moderată sau uşoară, care nu afectează iremediabil pielea. Deşi noi le numim tot cicatrici, ele sunt de fapt hipermigmentari post-inflamatorii şi fac parte din procesul de vindecare a pielii. Din fericire, nu sunt permanente, dar poţi să aştepţi luni de zile până dispar complet. Atenţie! Fie că ai câte un coş din când în când sau suferi de acnee în toată regulă, trebuie să te abţii de la a sparge coşurile. Un coş spart poate deveni o cicatrice permanentă, pe când unul pe care îl laşi în pace va deveni doar o pată care dispare în timp.

Semnele apărute post acnee sunt cicatrici? Ei bine, se pare că nu. Semnele roz spre roşii sau maronii spre maro lăsate de pustule care s-au vindecat nu sunt tehnic cicatrici; mai degrabă sunt zone hiper pigmentate apărute că urmare a unui proces inflamatoriu. Cu toate că aceste semne pot rămâne şi mai bine de un an pe ten, modul în care se formează şi faptul că până la urmă dispar explică de ce nu sunt cicatrici. Cicatricile post acneice apar atunci când sunt leziuni în straturile inferioare din structura de suport a pielii, leziuni care lasă o zona brăzdată sau crestată, care îşi schimbă textura şi nu mai răspunde la produsele de îngrijire. Acum că am stabilit diferenţa dintre o pată şi o cicatrice post acnee, să discutăm despre soluţiile pentru fiecare.



Anumite lucruri funcţionează în tratarea lor, iar altele nu funcţionează. Cu foarte mici excepţii, produsele de îngrijire care pretind că vor elimina semnele lăsate de acnee nu vor face asta. Sunt tratamente de albire ce conţin hidroquinona, care încetinesc producţia de melanină (responsabilă pentru culoare pielii, părului şi ochilor) şi care reduc petele maronii apărute pe ten că urmare a expunerii neprotejate la soare, dar acele produse nu vor funcţiona pentru petele roz sau roşii. Hidroquinona nu este eficientă în cazul petelor roz sau roşii pentru că ele nu au nimic de-a face cu melanină, ceea ce înseamnă că folosirea hidroquinonei sau altor ingrediente de albire prin inhibarea producţiei de melanină nu va ajută… cu o singură excepţie! (Singură excepţie este pentru cei cu ten închis la culoare, semnele post acneice sunt maronii de la pigmentul pielii, melanină).

Tratamentele făcute acasă pentru semnele post acneice, precum frecarea fetei cu suc de lămâie sau cu alte citrice, nu funcţionează – nu pot exfolia pielea şi sucul acid este iritant pentru piele şi nu face decât să lungească procesul de vindecare. Nu te lasă păcălit(a)! Nu există soluţii în bucătărie pentru această problema. 

Foloseşte doar produse bine formulate, blânde cu pielea. Poate fi tentant să foloseşti exfoliante abrazive şi multe alte tratamente agresive în încercarea disperată de a scapă de semnele lăsate de acnee, dar acestea nu fac decât să irite şi mai rău pielea şi să o împiedice să se vindece. Foloseşte produse blânde precum crema tratament anti acne Juliette Armand Clariry Therapy Cream, o crema potrivită în cazul terapiei pentru acnee care reduce şi reglează secreţiile de sebum fără să deshidrateze tenul. În cazul în care aveţi urme post acneice, însă nu aţi scăpat complet de această afecţiune această crema este foarte potrivită.

De asemenea, poţi apela la diferite tratamente medicale pentru a combate petele şi cicatricile post acnee. Cercetările au arătat că pigmentarea post inflamatorie – petele roşii sau maro acolo unde au fost pustule – răspunde la o serie de tratamente cu lumina pulsată (IPL). Aşa că, dacă eşti disperat(a), ai un eveniment social şi ai nevoie că petele să se estompeze mult mai repede decât o pot face printr-o rutină corectă de îngrijire, tratamentele IPL pot fi soluţia (pentru cei cu ten închis la culoare, discutaţi întâi cu dermatologul despre alte varianta alternative, întrucât IPL are un risc de complicaţii în cazul tenurilor închise la culoare).


Microneedling

Microneedling-ul sau Dermapenul reprezintă aparat utilizat pentru “microneedling”, procedura care constă în generarea de microcanale la nivelul pielii prin traumatizare provocată folosind ace de diametru foarte mic. Dispozitivul are mărimea unui pix, este controlat manual şi prezintă un capăt cu ace de unică folosinţă a căror profunzime poate ajunge până 2.5 mm în funcţie de zona tratată. Fiecare şedinţa durează între 10-20 minute în funcţie de zona tratată, iar pentru rezultate vizibile sunt necesare 4-8 şedinţe la intervale de 4 săptămâni. Pentru confortul pacienţilor se foloseşte crema anestezică înainte de fiecare şedinţa. Nu există contraindicaţii absolute, însă procedura este de evitat în cazul persoanelor cu istoric de cicatrici cheloide, tulburări de coagulare şi celor aflate în timpul sarcinii. Unii dermatologi oferă şi soluţia injectării de grăsime, pentru a umple cicatriciile profunde. Astfel de tratamente sunt făcute în două părţi, prima fiind obţinerea grăsimii şi pregătirea ei pentru injectare, cea de-a două fiind procedura de umplere. Rezultatele complete se văd cam în 3 luni.


Peeling

Peelingul chimic este o alternative foarte bună pentru a trata cicatricile post-acneice superficiale. “Procedura constă în aplicarea pe piele a mai multe soluţii chimice-cum ar fi acidul glicolic, acidul tricloracetic, acidul salicilic, acidul lactic, acidul azelaic, acidul kojic sau hidrochinonă. Acestea creează o rana controlabilă, permiţând regenerarea normală a pielii şi implicit ameliorarea semnelor nedorite”, explică un specialistul dermatolog. După efectuarea procedurii, pielea este temporar mai sensibilă la soare şi, prin urmare, va fi necesară folosirea unei creme de protecţie solară în fiecare zi.

Această ar trebui să aibă menţiunea "spectru larg" pe eticheta, ceea ce înseamnă că protejează împotriva radiaţiilor UVA şi UVB. Poţi combină injecţiile de umplere cu peelinguri AHA sau BHA sau cu o serie de tratamente laser, pentru rezultate şi mai bune. Tratementele cu radiofrecvenţă pot fi şi ele recomandate, fie individual, fie combinate cu o serie de peelinguri faciale. Microdermabraziunea sau dermabraziunea în stil vechi sunt şi ele o opţiune, dar au un risc mai mare de a afecta pielea decât tratamentele laser sau peelingurile cu concentraţii ridicate de AHA sau BHA; în plus rezultatele nu sunt extraordinare.


Microdebraziune

Aceasta este o tehnică folosită în combinatie cu tratamente antiacneice şi este utilă în acneea comedoniana, non inflamatorie, şi având calităţi de depigmentare, anti-oxidare şi hidratare profunde. Totodată, microdermabraziunea poate fi utilizată pentru a trata acneea şi cicatricile pe care această le lasă în urmă ei, tratamentul reuşind să elimine sau să reducă semnificativ aspectul de cicatrizare uşoară. În cazul unor cicatrici adânci, însă, procedura nu va fi în măsură să furnizeze rezultatele dorite, fiind potrivite mai degrabă tratamente mai puternice, cum ar fi un peeling chimic, dermabraziune sau tratamentul cu laser.

La rândul lor, pacienţii care suferă de acnee activă pot beneficia de tratamente de microdermabraziune, care exfoliază pielea şi porii înfundaţi de sebum şi reziduri, însă în cazul lor este absolut necesar sfatul unui dermatolog, deoarece acţiunea de curăţare şi eliminare a celulelor pielii poate agrava afecţiunea în unele cazuri.

Interviu Andreea Marin: Acneea, o problema reala cu multe riscuri. Cum o tratam?

Lupta mea cu acneea | Proceduri ineficiente


Microdermabraziunea se poate efectua cel mai frecvent săptămânal şi până la o dată la opt săptămâni, în funcţie de toleranţă pielii şi efectele cosmetice dorite.

De asemenea, există anumite tratamente pentru a estompa aceste semen post acneice, tratamente care funcţionează pentru orice tip de ten, culoare a pielii sau vârstă. Iată care sunt recomandările specialiştilor:

În primul rând, trebuie să foloseşti produse blânde cu pielea.  Foloseşte doar produse bine formulate, blânde cu pielea. Poate fi tentant să foloseşti exfoliante abrazive şi multe alte tratamente agresive în încercarea disperată de a scapă de semnele lăsate de acnee, dar acestea nu fac decât să irite şi mai rău pielea şi să o împiedice să se vindece. Multe din particulele abrazive prezente în scruburi cauzează microleziuni pielii şi întârzie vindecarea, iar produsele cu ingrediente iritante precum alcool SD sau mentol împiedică vindecarea.

Apoi, foloseşte în fiecare zi un exfoliant BHA. Un exfoliant BHA (beta hydroxy acid, ingredientul activ fiind acidul salicilic) bine formulat folosit zilnic nu numai că îndepărtează celulele moarte acumulate în exces, însă şi penetrează în adâncime, astfel încât poate ajuge în pori, îndepărtând sebumul care blochează porii. BHA este, de asemenea, un foarte bun anti inflamator şi reduce roşeaţa. Deci, într-un sigur pas, reduci riscul apariţiei pustulelor şi grăbeşti vindecarea semnelor post acneice pe care le ai deja.

Dar despre AHA pentru semnele post acneice? Acizii alpha hydroxy (AHA, precum acidul glicolic şi acidul lactic) lucrează la suprafaţă pielii şi ajută clar la estomparea petelor, precum o face BHA. Însă AHA nu penetrează sebumul care blochează porii, nu exfoliază în interiorul porilor precum BHA, deci nu este aşa recomandat pentru tratarea pustulelor şi deblocarea porilor. Când te decizi între cei doi, încearcă un exfoliant BHA prima dată.


De fiecare dată trebuie să foloseşti un produs cu protectie solară minim SPF 30, care să te protejeze de toate razele spectrului solar. Expunerea neprotejată la razele UV (care vor ajunge pe pielea ta, indiferent că e soare sau că sunt nori) afectează abilitatea pielii tale de a se vindecă, ceea ce înseamnă că semnele roşii post acnee vor rămâne mai mult timp prezente pe ten. Expunerea la razele UV afectează celulele pielii şi sistemul sau de protecţie (chiar dacă nu te bronzezi sau arzi), făcând că vindecarea să fie mult mai lentă şi anevoioasă. Protejarea zilnică de expunerea la razele UV este esenţială pentru a estompa petele, iar în plus îţi menţine pielea sănătoasă şi cu aspect mai tânăr.

Este un dublu câştig! Foloseşte crema de faţă cu SPF 30 – Crème Visage, o crema potrivită pentru toate tipurile de ten, ce acţionează blând asupra pielii şi o protejează de razele nocive ale soarelui. Indiferent dacă este vara, primavera, iarnă sau toamna, întotdeauna pielea ta are nevoie de o crema SPF pentru a fi sănătoasă şi pentru a evita chiar şi ridarea premature din jurul ochilor.

De asemenea, foloseşte produse cu formule bogate în antioxidanţi, în special vitamina C şi ingrediente cell-communicating precum retinolul. Aceste două categorii benefice – antioxidanţi şi ingrediente cell-communicating – îţi protejează pielea şi “comunica” cu celulele, astfel încât să ajute la o vindecare mai rapidă. Rezultatul este reducerea inflamaţiei şi un timp de vindecare mai scurt pentru pete. Folosirea unui toner, ser şi/sau produs hidratant bine formulat, care conţine o multitudine de astfel de ingrediente (în ambalaje ce menţin ingredientele stabile – nu borcane sau ambalaje transparente), este cel mai bun mod de a beneficia de proprietăţile lor reparatorii.

Sigur că orice tehnică are avantaje şi dezavantaje, aşa că principalul lucru pe care trebuie s ail faci este să discuţi cu dermatologul tău. Să nu te mire dacă dermatologul îţi va propune mai multe tratamente, întrucât anumite cicatrici care au afectat tenul au nevoie de ele pentru a obţine rezultate. În final, dacă tot cheltui banii pe astfel de proceduri, vei vrea să reduci riscul de dezamăgire.


Opinii (0)


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun
Captcha