De-a lungul vremii au apărut tot felul de mituri referitoare la acnee, cele mai multe dintre ele fiind considerate eronat corecte. Principalul mit care apare în rândul oamenilor este faptul că pubertatea este momentul în care apare acneea. Ei bine, studiile demonstrează că 78% dintre adulţi se confruntă cu acneea pe faţă sau în diferite zone ale corpului. Un alt mit comun este faptul că trebuie să laşi acneea să îşi urmeze cursul, fără să intervii cu absolut nimic. Dermatologii consideră că acest mit nu este deloc corect deoarece lăsând acneea să îşi urmeze cursul petele închise la culoare şi cicatricile permanente nu vor întârzia să apară iar acest lucru nu este deloc indicat deoarece acneea este un motiv serios pentru care anumite persoane prefer să se închidă în sinea lor şi să refuse să aibă viaţă socială.
Nu doar adolescenţii au acnee. Un număr tot mai mare de femei au acnee la vârstă de 30 de ani, 40 de ani, 50 de ani şi chiar mai înaintată. Dermatologii nu ştiu exact de ce se întâmplă acest lucru. Dar dermatologii înţeleg că acneea la vârstă adultă poate fi deosebit de frustrantă.
Acneea la vârsta adultă: Parte din viaţă de zi cu zi pentru multe femei
Acneea la vârstă adultă poate fi deosebit de frustrantă. Tratamentul care a funcţionat atât de bine în timpul adolescenţei este adesea ineficient. Medicamentele topice eliberate fără reţeta tind să irite pielea, înrăutăţind acneea. Unele femei încearcă numeroase tratamente fără succes.
Această lipsa de eficientă poate duce la suspiciune dacă este într-adevăr vorba de acnee. La urmă urmelor, adulţii aflaţi vârstă mijlocie sau mai în vârstă pot face acnee? Adevărul este că acneea poate persistă şi la vârstă de 30 de ani, 40 de ani, şi chiar peste 50 de ani. Dermatologii denumesc acneea care nu dispare până la 25 de ani acnee persistenţa.
Cauzând adesea coşuri şi noduli profunzi, moi, inflamaţi, acest tip de acnee este mai frecvent la femei. Acneea persistenţa tinde să se formeze în partea inferioară a fetei, cu precădere în jurul gurii, pe barbie şi de-a lungul liniei maxilarului.
Şi adulţii suferă de acnee cu debut tardiv. Din nou, femeile sunt mai sensibile. Oamenii care nu au avut acnee ani de zile pot vedea brusc coşuri şi noduli profunzi, inflamaţi. Chiar şi persoanele care nu au mai avut acnee fac acnee cu debut tardiv. Pentru unele femei, acneea devine o problema în timpul menopauzei. Acneea cu debut tardiv se formează, în general, pe barbie, linia maxilarului şi în jurul gurii. Leziunile pot apărea pe piept şi spate.
Acneea este o afecţiune a tenului care apare indiferent de vârstă, şi se dezvoltă atunci când sebumul în exces (un ulei pe care corpurile noastre îl produc pentru a hidrata natural pielea), celulele cutanate şi bacteriile se acumulează. Cercetătorii au descoperit că următoarele pot declanşa acest lucru la adulţi:
- Hormonii fluctuanţi. Acneea este de obicei asociată cu fluctuaţiile hormonale din timpul pubertăţii, dar în orice moment în care hormonii fluctuează, acneea poate apărea. Multe femei sunt familiarizate cu apariţia acneei o dată pe luna. Fluctuaţiile hormonale apar, de asemenea, în timpul sarcinii şi menopauzei, provocând acnee la anumite femei.
- Întreruperea administrării anticonceptionalelor. Unele femei fac acnee atunci când întrerup utilizarea anticonceptionalelor. Se poate că pastilele să le fi protejat de acnee.
- Utilizarea anumitor medicamente. Anticoncepţionalele care conţin estrogen şi progesteron ajută adesea la controlul acneei la femei. Dacă pilula anticoncepţională conţine doar progesteron, poate înrăutăţi acneea.
Acneea este un posibil efect secundar al altor medicamente. Acestea includ anticonvulsivantele, corticosteroizii şi medicamente pentru ebrietate. Nu încetaţi să luaţi un medicament eliberat pe baza de reţeta pentru că apare sau se agravează acneea. Discutaţi cu medicul care a prescris medicamentele. Întrebaţi dacă poate fi prescris un alt medicament care nu va cauza apariţia acneei. Dacă nu se poate prescrie decât un singur medicament, discutaţi cu un dermatolog despre modalităţi de control al acneei. Nu încetaţi să luaţi medicamentul.
- Antecedente familiale de acnee. Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că 50% din adulţii cu acnee au avut o rudă de gradul 1 (părinte, frate sau copil) care a avut acnee. Acest lucru sugerează că unele persoane pot avea o predispoziţie genetică la acnee.
- Studiile indică faptul că stresul poate declanşa acneea la femei. Cercetătorii au descoperit o relaţie între nivelurile crescute de stres şi niveluri mai ridicate de acnee la femeile cu cariere cu evoluţie rapidă. Că răspuns la stres, organismul produce mai mulţi androgeni (un tip de hormon). Aceşti hormoni stimulează glandele sebacee şi foliculii de par din piele. Atunci când este stimulată excesiv, precum în timpul perioadelor de stres, acneea se poate declanşa.
- Produse utilizate pe par şi piele. Unele produse, cum ar fi produsele de protecţie solară şi loţiunile hidratante pentru par pot cauza un tip de acnee, numită acnee cosmetică. Atunci când cumpăraţi produse care vor fi utilizate pe piele sau par, alegeţi-le pe cele etichetate cu „noncomedogenice” sau „nonacnegenice”. Acest lucru înseamnă că există o probabilitate mai mică să provoace acnee.
Acneea poate fi, de asemenea, o avertizare pentru o afecţiune medicală care se află la baza. Atunci când acneea unei femei este însoţită de par facial excesiv, subţierea părului sau regiuni de chelie pe scalp şi menstruatii neregulate, acestea pot fi un semn de ovare polichistice (o afecţiune care provoacă dezvoltarea chisturilor la nivelul ovarelor) sau hiperplazie suprarenală (un grup de tulburări ale glandei suprarenale).
De asemenea, este posibil că femeia să aibă o tumoră secretoare de hormoni situată la nivelul glandei suprarenale sau unui ovăr. Este vital că femeile care se confruntă cu aceste semne şi simptome să consulte un medic. Prin teste medicale se poate identifica cauza iar medicul poate stabili cel mai bun tratament.
Acneea nu va dispărea până când afecţiunea medicală nu este tratată. Cu excepţia cazului în care la baza există o afecţiune medicală, cele mai multe cazuri de acnee la vârstă adultă pot fi controlate eficient cu tratament specific. Cercetătorii au descoperit totuşi că multe femei nu caută un tratament. Cele mai multe cred că nu există tratamente disponibile. Dermatologii doresc că femeile să ştie că deşi acneea la vârstă adultă poate fi stăruitoare, controlul eficient este posibil.
Acneea la adulţi poate fi prevenită
Vor mai dispărea vreodată? Ca adult, consideraţi coşurile că fiind de domeniul trecutului. Dar în cazul multor adulţi, petele continuă să afecteze pielea sănătoasă. În cazul unor persoane, acneea se poate manifestă chiar mai rău la maturitate decât în adolescenţă. De fapt, se estimează că unul din cinci adulţi cu vârstă cuprinsă între 25 şi 44 este afectat de acnee.
Mai mult decât pur şi simplu o problema cosmetică, acneea va poate afecta într-o mare măsură calitatea vieţii, indiferent de vârstă sau gravitatea afecţiunii dumneavoastră. Dacă va luptaţi cu erupţii cutanate recurente, găsirea unei cai către o piele mai curată va poate ajută să va îmbunătăţiţi stimă de sine şi imaginea corporală.
Nu există doar o singură cauza a acneei, şi din acest motiv, nu există nicio modalitate sigură de a o evita sau de a o controla. Acneea este influenţată de mai mulţi factori, mulţi dintre aceştia fiind mai presus de controlul dumneavoastră. Însă modul în care va trataţi pielea joacă un rol important. Cu puţine cunoştinţe, puteţi reduce sau posibil elimina erupţiile ocazionale de acnee pe faţă, spate, umeri, gât, piept, membre, sau în altă parte, doar prin modificarea anumitor comportamente.
- În primul rând, va trebui să verificaţi bine produsele pentru piele şi par deoarece şi acestea pot cauza apariţia acneei. Balsamurile pentru par, gelurile, unguentele, produsele de bărbierit, produsele cosmetice, cremele hidratante, produsele de protecţie solară şi alte produse care conţin ulei pot bloca porii şi provoca o erupţie.
- Trecerea, pur şi simplu, la produse de îngrijire a părului şi pielii care nu blochează porii – denumite „noncomedogenice”– ar putea face o mare diferenţa în ceea ce priveşte aspectul pielii dumneavoastră. Verificaţi etichetele de pe produsele de îngrijire a părului şi pielii pentru a vedea dacă nu conţin ulei şi sunt noncomedogenice. De asemenea, gândiţi-va dacă aveţi cu adevărat nevoie de fiecare produs pe care îl utilizaţi. Chiar şi produsele marcate „testate dermatologic” pot provoca acnee la unii oameni.
- Reducerea numărului de produse utilizate poate ajută la reducerea în continuare a eruptiilor. Iar când faceţi exerciţii, purtaţi cât mai puţin machiaj posibil. Chiar şi produsele cosmetice fără ulei şi noncomedogenice pot bloca porii dacă sunt purtate în timpul exerciţiilor solicitante care provoacă transpiraţia.
- Apoi, trebuie să evitaţi complet să va spălaţi în mod obsesiv sis a folosiţi exfoliante dure. Acneea nu este cauzată de murdărie, prin urmare spălarea frecvenţa cu substanţe dure precum cele pe baza de alcool nu va rezolva problema. De fapt, poate înrăutăţi situaţia determinând producţia excesivă de ulei şi mai multe pete. Aveţi grijă de pielea dumneavoastră spălând-o uşor pornind din zona de sub maxilar până la linia părului, folosind un săpun delicat, o dată sau de două ori pe zi.
- Puteţi observă că spălarea simplă cu apă călduţă şi folosind mâinile curate, mai degrabă decât un prosop, funcţionează bine. Pentru a evita iritarea sau inflamarea, masaţi – mai degrabă decât să frecaţi pielea – cu un prosop moale. Şi aveţi grijă atunci când este vorba de produsele care pretind a fi formulate pentru pielea predispusă la acnee, deoarece acestea pot usca şi irită pielea sănătoasă.
- Încercaţi să nu atingeţi cu mâna pielea atunci când nu sunteţi proaspăt spălaţi pe mâini. Se întâmplă deseori să va sprijiniţi bărbia sau obrajii în mâini sau să va frecaţi nasul? Acest lucru poate favoriza dezvoltarea bacteriilor şi cauza infecţii în zonele cele mai inflamate de acnee a adultului. Adoptaţi o politică strictă „fără mâini” care protejează şi împotriva eruptiilor. Scobirea sau stoarcerea poate conduce bacteriile dezvoltate de acnee mai adânc în piele, provocând o inflamaţie mai puternică şi, eventual, cicatrici permanente. Prin urmare, încercaţi să rezistaţi tentaţiei de a atinge cu mâinile.
- Evitaţi pe cât posibil transpiraţia şi încercaţi să va clătiţi cât mai repede după ce aţi depun efort. Activitatea fizică încălzeşte corpul, făcând că transpiraţia să se amestece cu uleiurile de la suprafaţă pielii. Împreună, acestea blochează substanţele în porii dumneavoastră. Dacă nu este posibilă clătirea rapidă, ştergeţi cu un prosop şi schimbaţi-va în haine uscate, de îndată ce este posibil.
- Dacă staţi prea mult în haine transpirate, mai ales dacă acestea sunt strâmte, poate apărea acneea pe piept, spate şi în alte părţi ale corpului. De asemenea, evitaţi să purtaţi banderole sau pălării care se freacă de pielea dumneavoastră. Dacă purtaţi o cască sau orice alt echipament de protecţie cu curele, spălaţi curelele frecvent pentru a reduce bacteriile.
- Stresul este, de asemenea, un mare factor care favorizează apariţia acneei. Când sunteţi stresaţi, corpul dumneavoastră produce hormoni de stres, cum ar fi cortizolul, care poate stimula o supraproducţie de ulei de către glandele sebacee din piele. Atunci când acest exces de ulei se amestecă cu celulele moarte de la nivelul pielii şi bacteriile, poate determina dezvoltarea şi înrăutăţirea acneei. Dacă suferiţi în mod regulat de stres, încercaţi să luaţi pauze scurte pe parcursul zilei pentru a va destinde şi respiraţi adânc. Exerciţiile regulate reprezintă un alt mod minunat de a atenua anxietatea şi reduce stresul.
Tratamente Juliette Armand Clarifyng
Sigur că acneea poate fi tratată dacă pielea este îngrijită corespunzător. Crema tratament anti acne Juliette Armand Clarity Therapy Cream este o crema hrănitoare şi un bun tratament în cazul terapiei pentru acnee. Produsul reduce şi reglează secreţiile de sebum, fără să deshidrateze tenul.
Batonul corector cu acid salicylic pentru acne Juliette Armand Clarifyng Stick are o mare concentraţie de substanţe active precum acid salicylic, adic azelaic, normaseb şi Canadian Willowherb şi este ideal pentru aplicarea local ape zonele inflamate ale pustulelor.
Masca cu argilă anti acnee Juliette Armand Clarifyng Mask are o acţiune puternic inflamatoare. Calmează epidermul şi reduce hiperemia. Conţine complexul de aminoacizi Normaseb, acid glutamic, cisteină, vitamina B6 şi H, triclosan, substanţe care reduc secreţia de sebum, îndepărtează stratul adipos fără să provoace deshidratarea tenului. De asemenea, conţine Canadian Willowherb şi ulei de Manuka, care acţionează împotriva bacteriei PROPONIBACTERIUM ACNES. Este antiseptică, tonifică şi închide porii. Potrivită pentru tenurile cu acnee şi după tratamentele de peeling şi depilări în zone sensibile.