Tratamente de îngrijire pentru părul gras

Ingrijire pentru par gras


Părul gras reprezintă o adevărată problemă atunci când ne confruntăm cu el pentru că ne poate da destul de multe bătăi de cap. Prima impresie tot timpul contează, iar în momentul în care cunoaștem persoane noi și ne aflăm într-una din zilele în care părul nu prea ne face cinste, atunci eticheta cu siguranță că ne va fi pusă greșit.

Secreția de sebum este un proces absolut normal la nivelul scalpului pentru că are rolul de a hidrata părul și de a-l menține sănătos, însă atunci când cantitatea de sebum secretată este mai mare, părul capătă un aspect destul de inestetic de păr gras, iar în acest moment este necesar să acționăm pentru a remedia această problemă.

Cauzele părului gras

Cauzele excesului de sebum sunt diverse, iar cele ale apariției părului gras de asemenea, astfel încât schimbările hormonale au un cuvânt de spus în această problemă, de asemenea, stresul, cauzele genetice, îngrijirea neadecvată sau chiar și predispozițiile genetice.

Pe lângă toate aceste cauze, există și câteva obiceiuri greșite pe care le practicăm fără să ne dăm seama:

 • Folosim șampoane agresive

Șampoanele din comerț nu ne ajută prea mult pentru că sunt pline de detergenți, iar acest lucru ne agresează scalpul. Având în vedere că unele dintre ele duc la deshidratarea pielii scalpului, acest lucru face ca acele glande sebacee să producă și mai mult sebum, iar acest lucru duce la îngrășarea mai rapidă a părului. În acest caz, optează pentru șampoane profesionale, care conțin mult mai puțini detergenți.

 • Scalpul este masat prea agresiv

Masajul scalpului este extrem de benefic pentru că asigură o mai bună circulație sangvină, oxigenează mult mai bine rădăcinile și transportă foarte bine substanțele hrănitoare la nivelul acestora, însă când masajul se realizează prea viguros, glandele sebacee vor fi stimulate într-o manieră agresivă, iar acest lucru va duce la o secreție mult mai mare de sebum. Masarea scalpului se realizează la fiecare spălare, însă într-o manieră blândă, fără a freca sau apăsa pielea capului.

 • Masca sau balsamul de păr sunt aplicate de la rădăcină

Aproape că este o regulă ca masca și balsamul de păr să fie aplicate pe lungime și pe vârfuri și să se evite rădăcinile. Aceste tratamente cosmetice conțin substanțe care pot favoriza producția de sebum și de aceea se evită scalpul, iar ideal ar fi ca după ce le aplicăm să ne clătim părul cu apă din abundență. Ele au rolul de a-i conferi părului hidratare, strălucire și ușurință în coafare, așadar sunt benefice pentru păr, nu și pentru scalp.


cum scap de parul gras

Despre parul gras

tratamente naturiste pentru par gas

Par grasRecomandări pentru prevenirea și tratarea părului gras

 1. Folosește un șampon cu Ph neutru, în acest fel îți vei putea spăla părul când simți nevoia, fără a-ți face griji că această problemă s-ar putea agrava. Se aplică o cantitate mică de șampon și nu se clătește imediat deoarece cu cât părul va fi spălat mai repede, cu atât va fi mai bine.
 2. Clătește părul foarte bine – După ce părul a fost spălat, este necesar să-ți clătești părul foarte bine pentru a nu rămâne urme de șampon sau de balsam pentru că acestea pot stimula secreția de sebum. Pentru clătire este recomandat chiar și oțetul de mere, astfel încât se pot introduce 2-3 lingurițe de oțet într-un litru de apă, iar apoi părul se va tampona cu prosopul și se va lăsa să se usuce natural. Ceaiul verde, ceaiul negru sau ceaiul de mentă, toate acestea sunt extrem de benefice pentru clătire.
 3. Nu folosi șampoane pentru bebeluși – acestea sunt foarte blânde și pot stimula secreția de sebum. Acestea sunt concepute special pentru copii și nu sunt destinate adulților sau adolescenților.
 4. Nu folosi apa fierbinte – pentru că stimulează secreția de sebum și de accea este recomandat să folosești fie apă rece, fie apă călduță. Apa rece are rolul de a închide părul și cuticulele părului. 
 5. Lasă părul să se usuce natural – În cazul în care vrei să folosești uscătorul de păr, optează pentru cea mai mică treaptă de căldură și evită să ții uscătorul aproape de rădăcina părului și de asemenea, acesta nu se ține mai mult de 15 secunde pe o secțiune de păr.
 6. Nu freca părul cu prosopul – Părul se strânge într-un prosop și se tamponează ușor, se recomandă evitarea frecării părului cu prosopul pentru că acesta s-ar putea rupe.
 7. Hidratează părul cu uleiuri naturale, însă evită rădăcinile – Acestea pot îngrășa părul mai repede în cazul în care sunt aplicate și pe scalp și de aceea este necesar să le aplici doar pe lungime sau pe vârfuri.
 8. Nu pune prea des mâinile în păr – Acest obicei poate stimula și mai mult circulația sangvină, iar sebumul în acest caz se va ridica la suprafața scalpului.
 9. Nu peria prea des părul – Perierea părului poate avea un efect nu tocmai plăcut asupra unui păr gras pentru că va nu va face altceva decât să împrăștie sebumul pe toată suprafața părului, de la rădăcină și până la vârfuri.
 10. Poți folosi pudra pentru bebeluși – Aceasta absoarbe grăsimea din păr și excesul de sebum, astfel că se poate aplica puțină pudră la rădăcină, se lasă cam vreo 5 minute, iar apoi se piaptănă părul.
 11. Nu folosi prea multe produse de styling – Gelul de păr sau spuma pot umezi părul și îl pot lăsa uleios și de aceea, se evită folosirea produselor de styling prea des.
 12. Consumă alimente sănătoase – deși alimentația nu prea are de-a face cu excesul de sebum de la nivelul scalpului, alimentele sănătoase te pot ajuta să ai un păr mai frumos și mai sănătos. Este recomandat să se consume alimente pe bază de Omega 3, precum somon sau nuci, legume, cum ar fi spanacul sau morcovii care conțin vitamina A, însă nici alimentele care conțin proteine nu sunt de neglijat pentru că acestea ajută la întărirea firului de păr și stimulează creșterea părului.

Tratamente naturiste pentru părul gras

 • Tratament cu ceai de mentă

Ceaiurile ajută foarte mult părul gras deoarece controlează eficient excesul de sebum, iar ceaiul de mentă este cel mai recomandat de către specialiști pentru că are în compoziția sa o substanță numită teină care are rolul de a stimula sistemul circulator. Aceasta are un efect răcoritor la nivelul scalpului, tocmai de aceea cele mai multe șampoane pentru părul gras sunt concepute cu petrol pentru că revitalizează scalpul și îl energizează. După ce îți clătești părul cu ceai de mentă, nu este necesar să-l clătești din nou cu apă.

 • Tratament cu oțet

Acest tratament este la fel de cunoscut precum cel cu mentă pentru că tratează eficient părul gras, fiind un degresant natural, datorită faptului că are în compoziția sa ingrediente astringente. Oțetul lasă părul strălucitor și frumos și îndepărtează excesul de sebum de la nivelul foliculilor de păr, precum și mizeria acumulată. Acesta se recomandă pentru clătirea părului și se poate aplica atât înainte de a folosi șamponul, cât și după. Poți amesteca o ceașcă cu oțet cu două cești de apă, iar pentru a scăpa de mirosul puternic poți adăuga și puțin ulei de lavandă. Aplică acest conținut pe păr, lasă-l să acționeze câteva minute, iar apoi clătește bine părul.

 • Tratament cu zeamă de lămâie

Pentru clătire poți combina sucul de la 2-3 lămâi cu puțină apă, iar apoi aplică pe păr, pentru un efect mai intens poți alege să combini sucul de lămâie și cu puțin oțet.

 • Tratament cu bicarbonat de sodiu

Acest ingredient înlătură secreția excesivă de sebum atât de la nivelul scalpului, cât și al tenului, așadar amestecă 3 lingurițe de bicarbonat de sodiu cu un pic de apă, până când se formează o pastă omogenă, care se aplică doar la nivelul scalpului. Acesta se masează timp de 5 minute cu ușurință pentru a nu rupe părul și se lasă să acționeze circa 15 minute, iar apoi părul se spală cu apă călduță sau apă rece și se șamponează.

 • Tratament cu argilă

Argila poate fi combinată cu pudra, oțetul și apa în cantități egale, până când se obține o pastă mai groasă care se aplică pe șuvițe, se lasă să acționeze aproximativ 10-15 minute, iar apoi se spală părul.

Cum îți poți aranja părul atunci când e gras?

Se mai întâmplă uneori să ieșim din casă și să nu avem părul spălat, iar automat ziua respectivă va fi compromisă, însă cel mai bine în acest caz ar fi să optăm pentru niște coafuri care să ascundă faptul că părul este gras. Pentru a masca părul gras și pentru a nu te simți prost atunci când ieși din casă pentru că arată urât, mai jos ai câteva exemple de coafuri pentru care poți opta atunci când părul tău este gras:

 • Coc în creștetul capului

Această coafură maschează foarte bine părul gras, iar foarte multe persoane adoptă o astfel de coafură vara, când este foarte cald. Așadar, tot ceea ce trebuie să faci este să să-ți prinzi părul într-o coadă de cal în vârful capului, iar apoi să răsucești părul în jurul acelui elastic, iar pentru a distrage și mai mult atenția asupra părului gras, poți folosi diferite accesorii de păr.

 • Coada de cal

În cazul în care ai părul gras, poți alege să-l lipești și mai mult de cap pentru a nu se observa atât de tare, iar o coadă de cal prinsă perfect ar putea masca incredibil de bine aspectul gras al părului. De asemenea, pentru această coafură ai putea folosi și puțin șampon uscat care să absoarbă grăsimea din păr, iar pentru a obține o coadă de cal perfectă, lasă capul în jos, piaptănă-ţi părul și prinde-l bine cu un elastic. Poți alege o şuviţă pe care să o înfășori în jurul cozii și să o prinzi cu o agrafă în așa fel încât să nu se vadă.

 • Coadă împletită pe o parte

Pe părul lung această coafură ar arăta foarte bine și ar reuși să camufleze în totalitate aspectul gras al părului. Aceasta se realizează destul de simplu, astfel că este necesar să-ți faci cărarea într-o parte, iar coada va fi pe partea în care se află mai mult păr. Din șuvița groasă începe să se împletească părul aparent neglijent, iar pentru ca părul să aibă mai mult volum se tapează.

 • Coc ciufulit

Această coafură se realizează ușor, fiind una extrem de utilă atunci când vine vorba de a ascunde părul gras. Cocul se poate realiza în diferite moduri, iar un accesoriu aplicat va duce în final la o coafură de excepție.

 • Nodurile

Coafurile sub formă de noduri sunt ușor de realizat pentru că nodurile nu se vor desface. Persoanelor cu părul lung le va fi destul de ușor să realizeze o astfel de coafură, însă înainte de asta părul ar trebui pieptănat pentru a putea fi mai bine mânuit. Se adună tot părul în spate și se desparte în două părți egale, apoi cele două părți se leagă, iar apoi se mai leagă încă o dată și trage de ele pentru a se uni. Aceste noduri se prind cu agrafe de păr sau cu ace pentru a avea mai multă rezistență.

Tratament pentru par gras homemade


Masca pentru parul gras cu praf de mustar!


Parul gras si caderea parului


castravete si lamaie pentru par gras

Castravete si lamaie pentru par gras

masti naturale pentru par gras

Masti naturale pentru par gras


Tratamente profesionale pentru părul gras

Părul gras poate fi tratat acum mult mai ușor atât cu tratamente naturiste, cât și cu tratamente profesionale. Acestea din urmă oferă rezultate imediate și au un grad de eficacitate mult mai mare. Se pot găsi chiar și online sau în saloanele de frumusețe, iar un magazin online unde puteți găsi foarte multe produse de la brand-uri renumite este Glemis.ro. În cele ce urmează vă voi prezenta câteva produse care îngrijesc așa cum se cuvine părul gras.

 1. Șamponul revitalizant pentru păr gras Revitalising Shampoo de la Wella Professionals este un produs extrem de eficient pentru că reglează secreția de sebum și are rolul de a curăța delicat părul. Acesta este menit să răcorească și să revitalizeze scalpul, lăsând părul împrospătat și plin de vitalitate datorită ingredientelor active precum bambusul, cafeina și mentolul care reduc aspectul de păr gras.
 2. Șamponul pentru scalp gras - Purifying Shampoo - Scalp de la Londa Professional luptă eficient împotriva părului gras pentru că stresul sau rutina zilnică pot provoca un dezechilibru al glandelor sebacee, iar acești factori lasă părul moale și lipsit de volum. Extractul de ceai și uleiul de jojoba din compoziția șamponului ajută la înlăturarea excesului de sebum, curăță delicat și ajută la restabilirea strălucirii naturale a părului.
 3. Șamponul cu bio sulfură pentru păr gras - Derma Regulate Shampoo de la Keune curăță în profunzime, grație complexului Derma Control, fiind extrem de eficient pentru persoanele care au un păr și un scalp cu tendință de îngrășare. Mineralele esențiale, betaina și bio-sulful au rolul de a calma scalpul, de a regla secreția de sebum și de a încetini procesul de producere al acestora. Rezultatele vor fi surprinzătoare pentru că părul va avea mai mult volum, un control mai bun al nivelului de sebum pe scalp, dar și un scalp vizibil mai curat.
 4. Șamponul echilibrant pentru păr gras - Balancing Shampoo - Bain Divalent - Specifique de la Kerastase luptă eficient în combaterea părului gras, ajutând la înlăturarea excesului de sebum.

Așadar, pentru a îngriji corespunzător părul gras, țineți cont de aceste reguli și tratamente de îngrijire pentru că părul vostru va avea un aspect vizibil ma îmbunătățit.


Opinii (0)


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun
Captcha