A venit primavara, iar razele soarelui sunt din ce în ce mai puternice, motiv pentru care ar trebui să ne accesorizăm ţinutele cu doar cu ochelari de soare şi pălării, ci şi cu crema de protectie solară. Ei bine, protecţia solară este extrem de importantă în orice sezon, însă cu mai mare precădere în sezonul de primavera-vara. În niciun caz nu trebuie să ne lăsăm amăgiţi de faptul că în anii trecuţi am reuşit să obţinem un bronz perfect, fără să folosim vreo crema cu protecţie solară, ci trebuie să nu neglijăm acest aspect.
Pentru început, este foarte bines a avem câteva cunoştinţe în ceea ce priveşte tipurile de raze deoarece există mai multe feluri de raze ultraviolet responsabile pentru bronz şi este esenţial să înţelegem diferenţele dintre ele pentru a şti cum să ne protejăm corect pielea. Razele UVB sunt cele responsabile de bronzul întârziat, acela pe care îl etalăm cu atâta mândrie când ne întoarcem din concediu.
Efectul razelor UVB este simţit la nivelul epidermei, spre deosebire de razele UVA, care acţionează în straturile profunde ale pielii şi produc o pigmentare imediată. Dacă razele UVB au un efect benefic adiacent celui estetic, anume că menţin un nivel sănătos de calciu în organism (sigur aţi auzit de “fixarea calciului”), razele UVA, deşi nu ard suprafaţă pielii, provoacă îmbătrânirea prematură a pielii prin deteriorarea fibrelor de elastina şi colagen.
SPF-ul sau Sun protection factor/ factor de protecţie solara este este responsabil de protectie razelor de tip UVB şi pentru prevenirea eritemului. Mai exact, reprezintă cantitatea de radiaţie pe care pielea o poate primi până când începe să se înroşească, atunci când foloseşti o crema cu protecţie, faţă de situaţia în care pielea nu e protejată.
Astfel, dacă în mod normal, fără protecţie, pielea ta începe să se înroşească, să spunem, după 2 minute de stat la soare, prin aplicarea unei creme cu SPF 15 poţi stă la soare de 15 ori mai mult, adică o jumătate de ora, iar prin aplicarea unei creme cu SPF 30 poţi stă o ora în soare.
Întrucât SPF măsoară timpul necesar până la inrosirea/arderea pielii, a afirmă că un produs are un SPF 15 este echivalent cu a spune că acel produs asigura protecţie UVB cu un timp de multiplicare de 15 faţă de timpul normal de înroşire a pielii. Un produs cu factor de protecţie 15 blochează 93.3% din razele UV, în timp ce unul cu SPF 30 blochează cu doar 3.4% mai mult – adică 96.7%.
Prin urmare, diferenţa semnificativă nu e dată de protecţia faţă de radiaţia solară, ci de timpul pe care îl poţi petrece în soare fără a te arde. Chiar dacă ambele produse oferă protecţie UV aproximativ similară, în general cel cu SPF 15 este folosit mai des datorită texturii mai uşoare. Factorul de protecţie solară inscripţionat pe orice produs poate fi eficient atâta timp cât acesta este aplicat în doză necesară: 2 mg/cm2. În traducere liberă, înseamnă că trebuie folosite aproximativ 0,5 grame de loţiune pentru faţă şi gât şi 30 de grame sau mai mult, pentru întregul corp
Deşi uneori cantitatea pare foarte mare datorită formulei mai grase a produselor de protecţie solară, este important că instrucţiunile de utilizare să fie urmate pentru o protecţie solară eficientă. Aplicarea insuficientă lasă pielea vulnerabilă în timpul expunerii, efectul de protecţie fiind mult mai scăzut. Astfel, aplicând jumătate din cantitatea necesară de produse cu SPF 30, nu se obţine o protecţie echivalentă cu cea a produselor cu SPF 15 ci, mai degrabă, a celor cu SPF 7 şi 9.
Crema pentru protectie solară trebuie să fie folosită tot timpul şi nu doar când mergem la plajă. Soarele străluceşte peste tot şi pentru toată lumea, aşadar nu suntem iertaţi de efectele lui nicăieri. Pentru oraş, cu vreo 15-30 de minute înainte să ieşim din casă, ar fi indicat să aplicăm o crema de protecţie solară cu factor de protecţie potrivit tipului de piele. Pentru doamne, există şi varianta alegerii unui machiaj care include SPF. Şi dacă nu ne dorim folosirea prea multor creme, putem, foarte simplu, să optăm pentru o crema hidratantă de zi cu protecţie solară.
Cum alegem o crema cu protectie solară? Ei bine, nu trebuie să fim snobi, dar, în cazul cremei de protecţie solară, dacă preţul este prea mic, atunci este foarte probabil să fie ceva dubios la mijloc. Fie este contrafăcută, fie are vicii ascunse. De asemenea, nu există crème care blochează soarele în proporţie de 100%. În plus, calitatea ambalajului, integritatea acestuia şi termenul de valabilitate trebuie să fie tot timpul verificate.
Atunci când frecaţi riguros lotiunea solară pe suprafaţă pielii pentru a grăbi absorbţia acesteia, nu faceţi altceva decât să îi reduceţi eficacitatea cu până la 25%, spun biofizicienii. Masaţi de maximum şase ori fiecare porţiune de piele, pentru a beneficia de rezultatele promise pe eticheta produsului. O cale eficientă de evitare a reducerii randamentului lotiunii solare printr-o fricţiune exagerată este să utilizaţi o formulă spray, care se absoarbe în ţesutul cutanat fără nicio altă intervenţie.
Degeaba aplicaţi două straturi generoase de loţiune solară pe nas, dacă neglijaţi alte porţiuni de piele foarte sensibile, însă la fel de important de protejat. Regiunile ignorate cel mai des sunt degetele de la picioare şi tălpile, zona axilei, ceafă (imediat sub linia părului), urechile (mai ales vârful şi partea dorsală a lor), pleoapele şi partea interioară a articulatiei coatelor. Pentru a evita cu succes arsurile solare, asiguraţi-va că formulă cu factor de protecţie SPF ajunge şi în regiunile anatomice mai puţin evidente.
Pentru fiecare necesitate a utilizatorilor, există şi câte un tip de loţiune solară. De pildă, dacă urmează să înotaţi sau să faceţi sport în aer liber (aşadar să transpiraţi abundent), utilizarea unei formule cu o rezistenţă scăzută la apă va fi complet inutilă. Nu doar că lotiunea va fi eliminată imediat prin sudoare sau contactul cu apă, însă se va scurge şi în zone sensibile (aşa cum sunt ochii), provocând disconfort (înţepături, mâncărimi, roşeaţa etc.). Pentru a preîntâmpina aceste probleme, este important să aplicaţi o loţiune solară cu rezistenţă foarte ridicată la umiditate, recomandată de medicul dermatolog sau de un farmacist.
Protecţie solară profesională, recomandată de dermatologi
Specialiştii recomandă crème diferite pentru ten şi corp. Tenul este mult mai sensibil decât pielea corpului, aşa că are nevoie de o îngrijire specială. În cazul tenului se recomandă produse cu protecţie solară cât mai ridicată deoarece acestea nu doar că protejează împotriva soarleui, ci ajută că pielea să nu se rizede prematur. Crema de faţă antirid crème solaire SPF 40 Academie, o crema de faţă cu o textura foarte uşoară, 100% invizibilă ce oferă protecţie solară de 40. Întreagă suprafaţă a pielii trebuie să beneficieze de protecţie anti-UV, nu doar porţiunile rămase neacoperite de haine, susţin specialiştii. Din acest motiv, este important să aplicaţi lotiunea cu factor de protecţie cât mai ridicat în propria intimitate, înainte să va îmbrăcaţi cu costumul de baie sau cu ţinută lejeră de vara.
Mai mult decât atât, când întindeţi lotiunea pe piele după ce va îmbrăcaţi, veţi avea tendinţa să lăsaţi mai multe zone neacoperite, de teamă să nu va pătaţi hainele. Insistaţi şi în regiunile ascunse, precum partea din spate a genunchilor sau zona lombară, pentru a reduce la minimum riscul arsurilor cutanate.
De asemenea, crema de faţă antirid cu protecţie solară SPF 50+ Thalgo este indicată pentru tenul sensibil, fiind un bun remediu anti age. Age Defence Sun Creăm SPF50 de la Thalgo este o Crema pentru Protecţie Solară Anti-Age SPF50 pentru faţă.
Crema pentru Protecţie Solară Anti-Age SPF50 se recomandă pentru persoanele cu pielea sensibilă care îşi doresc expunerea la soare în protecţie optimă şi ajută la îmbunătăţirea toleranţei pielii la un bronz gradual, de lungă durata. Age Defence Sun Cream SPF50 se recomandă şi pentru persoanele care trec printr-un procedeu de Micro-Dermabraziune în care pielea poate deveni mai sensibilă la raze solare şi deci mai predispusă la arsuri solare. Age Defence Sun Cream SPF50 de la Thalgo păstrează aspectul tânăr al pielii şi oferă toleranţă ideală. Age Defence Sun Cream SPF50 de la Thalgo oferă protecţie împotriva razelor UVA/UVB fără efect de albire şi cu o toleranţă crescută.
Age Defence Sun Cream SPF50 de la Thalgo are o textura nelipicioasă şi este non-uleioasă. Faptul că există loţiuni solare care se adresează pielii de pe corp şi formule destinate special tenului nu este o strategie de marketing sau o distincţie inutilă. Pielea de pe faţă este mult mai sensibilă şi mai susceptibilă la iritaţii, de aceea are nevoie de ingrediente blânde, care să nu producă inflamaţii sau acnee.
Creme protectie solara ("Sanatatea ta", Telejurnalul Matinal TVR 1)
Crema de fata pentru vara, potrivita tuturor tipurilor de ten
Nu aplicaţi lotiunea solară pentru corp pe suprafaţă tenului, mai ales dacă este sensibil sau cu tendinţa spre uscare. Aceeaşi interdicţie se aplică şi pentru spray-urile cu factor SPF care au în compoziţie alcool, ingredient cu efect iritant asupra tenului. În urmă cu câţiva ani, se punea în mod special accentul pe formulele de protecţie solară împotriva razelor UVB, care sunt responsabile cu producerea arsurilor solare.
Recent, specialiştii au descoperit că un scut protector împotriva razelor UVA este la fel de important pentru sănătatea ţesutului cutanat, deoarece acestea pătrund mai adânc în piele, sunt constante de-a lungul anului şi induc îmbătrânirea prematură. Asiguraţi-va că utilizaţi o loţiune solară cu spectru larg de protecţie, această caracteristică fiind înscrisă pe ambalaj şi referindu-se la blocarea razelor UVB şi UVA deopotrivă.
Lotiunea solară nu este o poţiune magică, menită să protejeze lungi perioade de timp, odată ce este aplicată într-o zi. Medicii spun că reaplicarea acesteia la fiecare 80 de minute, chiar dacă este rezistenţă la apă, este singură strategie prin care va puteţi proteja cel mai bine de arsurile solare.
Orar indicat pentru expunerea la soare
După cum bine ştiţi, există un anumit interval orar pentru expunerea la soare. Pentru a preîntâmpina arsurile solare sau alte probleme cauzate de expunderea la soare, este important să se ţină cont de un orar cât mai „sănătos” pentru plajă. Astfel, orele amiezii nu sunt deloc indicate, radiaţiile solare fiind foarte puternice. Potrivit specialiştilor, dimineaţă devreme, până la ora 11.00, şi de la ora 16.00 până la apusul soarelui este ideal să se facă plajă în condiţii sigure pentru corp.
Buzele nu trebuie neglijate nicicum deoarece şi ele sunt foarte sensibile, iar pielea sensibilă a buzelor este extrem de vulnerabilă în faţă arsurilor solare, însă cu toate acestea, multe persoane evita să aplice lotiunea solară şi la acest nivel. Un studiu recent, efectuat de cercetătorii în dermatologie de la Universitatea din New York, a descoperit că 63% din utilizatorii lotiunilor solare uită să îşi protejeze buzele, deşi această regiune corporală este ameninţată de instalarea cancerului de piele.
Aplicaţi un strat de loţiune protectoare sau balsam cu factor de protecţie SPF 30 (minimum), înainte să folosiţi luciul de buze (umiditatea facilitează pătrunderea razelor ultraviolete în piele).
Atunci când frecaţi riguros lotiunea solară pe suprafaţă pielii pentru a grăbi absorbţia acesteia, nu faceţi altceva decât să îi reduceţi eficacitatea cu până la 25%, spun biofizicienii. Masaţi de maximum şase ori fiecare porţiune de piele, pentru a beneficia de rezultatele promise pe eticheta produsului. O cale eficientă de evitare a reducerii randamentului lotiunii solare printr-o fricţiune exagerată este să utilizaţi o formulă spray, care se absoarbe în ţesutul cutanat fără nicio altă intervenţie.
Bronzul sănătos este oferit şi de o folosire corectă a produselor de protecţie solară. Astfel, acestea trebuie aplicate din abundenţă pe tot corpul, cu minim 15 minute înainte de expunerea la soare şi trebuie reaplicate frecvent, în special după ieşirea din apă sau ştergerea cu prosopul, pentru a restabili nivelul optim de protecţie al pielii. Nu trebuie ignorate nici zonele sensibile. Aşa că, în jurul ochilor, pe nas, urechi sau gât este indicată folosirea unei creme / emulsii cu un factor de protecţie mai ridicat. La fel şi în cazul copiilor.
Dincolo de folosirea de produse adecvate, hainele joacă, de asemenea, un rol important. Astfel, folosirea unei pălării, poate asigura o protecţie sporită, iar hainele ar trebui să fie din fibre naturale, cât mai vaporoase şi în culori deschise.