Totul despre îngrijirea picioarelor

Totul despre îngrijirea picioarelor


Primăvara a început deja să ne facă să ne bucurăm de ea, de primele raze de soare şi plimbări în parc. Sigur că în perioada rece, picioarele noastre nu se bucură de cea mai bună îngrijire, iar pielea lor arată din ce în ce mai rău. La venirea primăverii este neapărat să acordăm îngrijire specială picioarelor. Sănătatea picioarelor este foarte importantă pentru o stare generală bună. Îngrijirea zilnică previne probleme serioase de sănătate, care pot duce la complicaţii grave.

Obişnuieşte-te să îţi speli zilnic picioarele, să le hidratezi şi să îţi tăi unghiile. Este foarte important şi modul în care alegi încălţămintea şi şosetele. Încălţămintea din piele şi şosetele din bumbac sunt cele mai indicate, atât pentru confortul picioarelor, cât şi pentru a preveni transpiraţia excesivă. Iarnă, pielea se îngroaşă şi devine mai uscată, în ciuda îngrijirii. Eczemele, diabetul, dereglările tiroidei şi psoriazisul intensifica uscăciunea pielii, mai ales în zona călcâielor, care este lipsită de glande sebacee.

Odată cu zilele toride, eforturile noastre trebuie intensificate pentru a redă pielii fineţea. Pantofii nu mai sunt pentru un sezon – aproape că sărim din ghete direct în sandale, aşa că prioritatea numărul unu devine îngrijirea tălpilor. Iată câteva soluţii care te ajută să te mândreşti cu picioarele tale, oricât din ele ai lasă la vedere.

De ce este importantă îngrijirea picioarelor?

Aşa cum probabil ştiţi, piciorul este compus din 26 de oase, 33 de articulaţii şi 100 de ligamente şi muşchi. Toate aceste sunt pentru că picioarele au nevoie să suporte presiunea întregului corp şi oferă mobilitate, suport şi echilibru. De asemenea, cu timpul picioarele au mult de suferit datorită modificărilor de greutate, motiv pentru care trebuie să aveţi deosebit de multă grijă pentru picioare.

În cazul nu care nu îţi îngrijeşti picioarele corespunzător în fiecare zi vor apărea probleme de sănătate precum infecţiile degetelor, pielea uscată, negi, bătături sau ciuperci. Există şi alte probleme ale picioarelor, mai grave, care se vindecă doar prin tratament medicamentos. Dacă experimentezi dureri în zona picioarelor şi a tălpilor, trebuie să mergi la medicul specialist. Multe dintre aceste afecţiuni pot fi preveni prin îngrijirea zilnică a picioarelor.

Îngrijirea picioarelor

Îngrijirea picioarelor trebuie să se aibă că prim pas exfolierea. Degeaba aplici o crema dacă ea nu poate penetra pielea întărită. Primul pas este îndepărtarea ei cât mai eficientă. Pila şi piatra ponce nu pot face mare lucru când pielea este foarte uscată. Ai nevoie de ceva care să o înmoaie mai întâi. Lămâia şi sarea adăugate în apa băii de picioare fac pielea mai uşor de îndepărtat cu pila. De aceea este foarte important să laşi picioarele să se relaxeze într-un lighean cu apa caldă în care ai adăugat zeamă de la o lămâie şi o lingură de sare grunjoasă. După 15-20 de minute, şterge picioarele şi pileşte-le bine. Această exfoliere trebuie făcută de 1-2 ori pe săptămâna, iar pilirea tălpilor, la fiecare dus.

Unghiile fac parte, de asemenea din îngrijirea esenţială a picioarelor. Picioarele cu unghii netăiate arată inestetic şi au foarte mulţi microbi. Taie-ţi unghiile în mod regulat, cu ustensile curate şi igienizate. Unghiile netăiate la timp sau tăiate prost pot duce la diverse tipuri de infecţii. Nu tăia unghiile prea scurt şi nu smulge colţurile.

Acest lucru este foarte important, în special dacă suferi de diabet. Nu doar tălpile merită o atenţie aparte, ci şi unghiile! Acum este momentul oportun să ai grijă de unghiile de la picioare, care sunt mai moi şi mai uşor de pilit. Taie cu grijă unghiile în formă dorită, dar ai grijă la colţuri! Acestea nu trebuie eliminate în totalitate, pentru că astfel va creşte riscul că ele să crească în piele. În plus, sterilizează bine unghiera înainte de a o folosi, pentru a reduce riscul de pătrundere a bacteriilor, care favorizează apariţia unghiei încarnate, o afecţiune des întâlnită.

Femeile au tendinţa de a tăia pielea moartă de la nivelul picioarelor, iar acest lucru este foarte dăunător pentru sănătatea lor. Pielea tare din zona picioarele trebuie îndepărtată doar cu ajutorul unei pietre ponce. Nu încerca să tăi această piele singur, prin alte metode. Acest lucru poate duce la complicaţii dureroase.

Hidratarea este extrem de importantă. Foloseşte creme cât mai grase deoarece acestea sunt indicate pentru îngrijirea picioarelor. Unele sunt mai bune decât altele, la fel uleiurile, însă toate ajută la hidratarea pielii. Important este să le foloseşti consecvent, în fiecare seară, înainte să te culci, că ele să-şi facă treaba peste noapte.

Uleiul de susan, de struguri sau măsline sunt cele mai hidratante. Aplică o crema sau câteva picături de ulei şi masează tălpile până când sunt bine absorbite. Acizii graşi din uleiurile vegetale hidratează, hrănesc pielea şi ajută la vindecarea călcâielor crăpate. Ele sunt şi ingredientele de baza ale multor creme.

Foloseşte crema reparatoare exfoliantă pentru călcâie Heel Repair Exuviance deoarece catifeleaza şi repara pielea uscată, crăpată şi bătătorită a picioarelor. Ea are în compoziţia să acizi alfa şi polihidroxi (AHA/PHA) într-o formulă amfoterica pentru a exfolia delicat, dar eficient, şi a repara pielea uscată, solzoasă, bătătorită şi crăpată a picioarelor. Pro- vitamina E şi uleiuri emoliente catifeleaza instant şi reîmprospătează picioarele obosite.

Picioarele sunt netede că mătasea, pedichiură perfectă şi pregătite pentru sandale. Testat dermatologic; fără parfum. Se aplică o dată sau de 2 ori pe zi, în funcţie de cum este tolerat. Se recomandă folosirea protecţiei solare sau evitarea soarelui atunci când utilizăm produse cu conţinut AHA pentru a minimiza riscul sensibilităţii la soare/ arsuri solare. Numai pentru uz extern. Evitaţi contactul cu ochii. Nu se aplică pe pielea inflamată sau ruptă. Pielea sensibilă poate experimenta o scurtă senzaţie de usturime. Dacă această iritatie se dezvoltă întrerupeţi utilizarea produsului.

De asemenea, picioarele au şi ele nevoie de măşti pentru hidratare şi îngrijire. Avem nevoie de ea nu doar pentru faţă, ci şi pentru îngrijirea corpului şi mai ales a picioarelor. Vei găsi şi în comerţ măşti speciale pentru hidratare sau pentru picioare grele ori odorizante. Însă poţi să pregăteşti şi singură acasă o masca hrănitoare cu fructe bogate în acizi graşi şi minerale esenţiale pielii. Pasează ½ banană coaptă şi amestecă cu ½ avocado moale. Întinde masca pe tălpi şi glezne, las-o să acţioneze 15-20 de minute şi apoi clăteşte cu apă călduţă. Masca se aplică cel puţin o dată pe săptămâna.

Alegerea pantofilor este un aspect extrem de important atunci când vine vorba despre îngrijirea picioarelor. Pantofii trebuie să fie potriviţi, nici prea mari şi nici prea mici pentru că purtarea acestora pot cauza apariţia bătăturilor. erifica-ţi numărul de la picior. Pantofii au scopul de a amortiza şocul produs de fiecare pas. Acesta este motivul pentru care şlapi nu sunt recomandaţi. Aceştia au efecte negative asupra glezenelor şi al genunchiului.

Poartă pantofi uşori care îmbracă piciorul şi au o talpă moale. Cu vârstă acesta se modifică. Dacă la 20 de ani aveai 37 să nu te mire dacă la 40 o să ai 38. Sarcina, variaţiile în greutate duc la modificarea dimensiunilor labei piciorului. Încălţămintea joacă un rol foarte important pentru sănătate picioarelor. Aceastea oferă protecţie şi confort. Iată mai jos câteva sfaturi pentru a alege corect încălţămintea potrivită pentru picioarele tale:

  • mergi la cumpărături în partea a două a zilei, atunci când piciorele au cea mai mare mărime
  • când probezi pantofii, încearcă să mergi cu ei să te asiguri că sunt potriviţi şi te vei simţi confortabil în ei
  • când comanzi online, asigura-te că îi poţi returna dacă nu îţi vin bine
  • dacă suferi de anumite afecţiuni ale piciorului, precum platfus, întreabă medicul specialist ce pantofi sunt potrivit pentru ţine şi pe care să îi eviţi
  • chiar dacă pantofii cu toc înalt sunt eleganţi, aceştia îţi pot cauza numeroase probleme de sănătate
  • nu cumpără pantofi care nu îţi vin în speranţa că se vor mai largi în timp
  • asigura-te că tocul pantofului nu se îndoaie atunci când mergi.

Dacă vrei să recapeţi aspectul de piele fină şi hidratata ai grijă să îţi înmoi picioarele un apă căldură, nu foarte fierbinte pentru că astfel poţi îndepărta uleiurile naturale ale pielii şi astfel va puteţi confruntă cu picioare şi călcâie crăpate. Evita să foloseşti săpunuri dure, pentru că acestea usucă şi mai tare pielea călcâielor.

Apoi, dezmiardă-ţi călcâiele cu o crema puternic hidratantă (caută-le pe cele care au în compoziţie acid salicilic, un excelent exfoliant care reduce grăsimea stratului cornos) sau un gel emolient (cum sunt cele cu vitamina E, minerale şi acid hialuronic), în special dimineaţă, după folosirea unei pile speciale pentru îndepărtarea pielii îngroşate. Dezinfectează de 3 ori pe săptămâna picioarele cu spirt pentru că astfel poţi evita infecţia acestora.

Foloseşte gelul oxigenat şi tonifiant pentru picioarele grele Ecovital deoarece conţine uleiuri de mentă, thyme, chiparos şi rozmarin şi provoacă o stare de prospeţime şi refrişare. În plus, extractele de Hamamelis, Ruscus, Cypress-chiparos sunt protectoare pentru vasele de sânge, pereţii vaselor sunt tonifiati. Extractul de frunze de Vitis Vinifera este antioxidant şi creşte microcirulatia sângelui în zona tratată şi gradul de oxigenare local.

Picioarele umflate

Picioarele umflate devin dureroase şi astfel nicio pereche de încălţăminte nu va fi atât de confortabilă. Această problema nu se adresează doar femeilor, ci şi bărbaţii se confruntă cu ea. După o zi de muncă, pentru picioarele obosite şi fierbinţi, o baie de plante aşa cum se făcea pe vremuri este foarte revigorantă. Plantele recomandate – rozmarinul, frunzele de eucalipt, paiele de ovăz, muşeţelul şi cretusca – se folosesc fie singure, fie în amestec. Foloseşte o pudra calmantă amestecând pudra din scoarţă de ulm, de comptonia şi de piciorul cocoşului şi pudrează-ţi piciorul în interiorul şosetelor. Astfel, vei avea picioare tonifiate întreagă zi.


Opinii (0)


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun
Captcha