Totul despre îngrijirea cuticulelor

Totul despre îngrijirea cuticulelor

În mod cert, frumuseţea este una dintre cele mai mari preocupări ale femeilor, motiv pentru care ele apelează la cele mai bune trucuri are le ajută să aibă strălucire şi să arate cât mai bine.  Ce trebuie să ştim este că ritualul de îngrijire nu ar trebui să se rezume la ten, par şi corp, ci şi la unghii, pentru că şi acestea suferă în anumite perioade de timp. Când întâlneşti prima dată o persoană, inevitabil, te uiţi şi la cât de îngrijite sunt mâinile ei. Face parte din prima impresie, de aceea este foarte important să ai grijă de aspectul tău exterior.

Este un mit care spune că trebuie să ne tăiem cuticulele, dar, de fapt, ele au un rol important pentru unghiile noastre. Aşadar, cuticulele reprezintă un strat de celule moarte care cresc pe partea inferioară a unghiei. Şi ceea ce nu ştiu multe femei este că ele joacă un rol important, şi anume protejează unghia de bacterii. Cuticulele formează un strat protector pentru ţesutul responsabil cu dezvoltarea celulelor noi care formează unghia. Ele au în compoziţie o proteină numită cheratină, care protejează degetele.

Este important să ai grijă de cuticule, pentru că datorită lor unghiile tale sunt puternice şi sănătoase. În schimb, dacă le neglijezi, pot apărea infecţii la nivelul unghiilor, din cauza bacteriilor. Dacă nu ştim care este rolul lor, cea mai la îndemână soluţie ni se pare tăierea lor. Dar practică această este greşită, pentru că eşti mai predispusă să faci infecţii la unghii din cauza bacteriilor şi ciupercilor care pot veni în contact direct cu pielea ta. Apoi, odată ce le-ai tăiat, trebuie să continui această tehnică,deoarece ele cresc repede şi, în timp, nu mai au un aspect atât de plăcut şi de natural.

De fapt, cuticulele sunt straturile de piele moartă sub care se formează matricea unghiei, sunt deseori îngrijite incorect, deşi ele au un rol important pentru sănătatea degetelor şi estetică manichiurii.  Acest strat extern dur, acelular, numit şi eponichium, protejează unghiile de bacterii.  De aceea, îndepărtarea lor totală poate fi periculoasă în raport cu infecţiile care se pot instala. Din fericire, există moduri prin care puteţi menţine cuticulele în formă, printr-o cosmetizare a lor foarte atentă.

Ce rol au cuticulele în sănătatea unghiilor

În mod esenţial, cuticulele acţionează că un scut protector al ţesutului care produce celule noi, din care unghiile sunt constituite. Unghiile sunt alcătuite dintr-o proteină numită cheratină, având la rândul lor rolul de a proteja pielea sensibilă a vârfurilor degetelor. Cuticulele învelesc ţesutul de cheratină de la baza unghiilor, cât încă este moale şi vulnerabil. Acesta din urmă se întăreşte pe măsură ce se extinde spre vârful unghiei.

Prin urmare, cuticulele sunt importante pentru textura şi sănătatea unghiilor. Când sunt neglijate sau îngrijite necorespunzător, pot cauza probleme, precum infecţiile dureroase. Acesta este şi motivul pentru care ar trebui să cunoaşteţi temeinic modul corect de a îngriji cuticulele şi obiceiurile care pot conduce la lezarea acestei zone sensibile.

Top sfaturi pentru îngrijirea cuticulelor

În primul rând, cuticulele nu se taie. Atunci când cuticulele încep să crească prea mult şi au un aspect neregulat, aţi putea cădea pradă tentaţiei de a le tăia cu ajutorul unei forfecuţe speciale din trusele clasice pentru manichiură. Potrivit experţilor în sănătate, inclusiv Academiei Americane de Dermatologie, această intervenţie agresivă nu face decât să priveze unghiile de protecţia lor naturală şi să ofere o cale liberă de acces germenilor, printre care se numără şi bacteriile şi fungii. În afară de infecţii (cele bacteriene pot afecta chiar şi ritmul de creştere a unghiilor) pot surveni şi alte complicaţii, precum crestarea unghiilor, petele albe sau striatiile decolorate.

Apoi, aveţi grijă să  hidrataţi în permanentă cuticulă. Aspectul inestetic al cuticulelor este dat, în principal, de uscarea, crăparea şi exfolierea lor. De aceea, pentru a le îngriji corespunzător (fără să apelaţi la forfecuţa de unghii), este necesar să aplicaţi frecvent o crema hidratantă, fie special destinată cuticulelor, fie una emolientă, pe care o aplicaţi şi pe restul corpului.

Dacă nu sunt hidratate suficient, cuticulele se pot rupe, pot deveni inestetice şi, după cum spuneam, pot provoca o mulţime de infecţii.  Majoritatea dermatologilor recomandă produse de hidratare cu textura groasă, precum unguentele şi cremele, pentru cele mai bune rezultate. O alternativă accesibilă şi eficientă este şi vaselină cosmetică, mai ales înainte de culcare, când unghiile uşor alunecoase nu va produc neplăceri.

Pe timpul zilei, puteţi aplică loţiuni obişnuite, care nu au o textura grasă şi se absorb cu uşurinţă în piele. O altă modalitate de a hidrata intens cuticulele este tratamentul cu ceară, oferit de multe saloane de înfrumuseţare. Tot ce trebuie să faceţi este să introduceţi degetele într-un bol cu ceară uleioasă caldă, apoi să purtaţi mănuşi de plastic şi să aşteptaţi 10-15 minute. Imediat după tratament, mâinile, unghiile şi cuticulele sunt mai moi şi mai fine. Orice varianta de hidratare aţi alege, important este să o aplicaţi frecvent, pentru rezultate persistente în timp. 

Foloseşte uleiul hidratant pentru cuticule VITAMIN ProNails, un tratament ideal pentru vindecare/ hidratarea cuticulei. Tratamentul conţine un amestec de uleiuri naturale care vindecă şi hidratează pielea uscată. Printre acestea enumerăm uleiul e migdale care ameliorează inflamatiile şi iritatiile, uleiul de Macadamia care oferă pielii protecţie şi relaxare şi uleiul de Laur care acţionează ca anti-bacterian şi anti-fungic.

Produsul nu conţine parabeni şi nici coloranţi/parfumuri artificiale. Pronails este prima marca de produse cosmetice profesionale pentru îngrijirea mâinilor ce a renunţat la parabeni, parfumuri şi coloranţi artificiali, alegând în schimb ingredientele naturale, de cea mai bună calitate!

Odată hidratate, cuticulele se împing spre baza unghiei, cu un beţişor de bambus, evitându-se astfel tăierea lor. Poţi repetă acest proces ori de câte ori crezi că este nevoie. Iar dacă pielea mâinilor tale se usucă foarte uşor, o dată pe săptămâna poţi apela la un tratament pentru mâini şi cuticule. Pentru a-ţi prepară acest tratament ai nevoie de o linguriţă de crema hidratantă pentru mâini şi o linguriţă de ulei de măsline, cocoş sau avocado.

Încălzeşte puţin amestecul rezultat, iar atunci când e călduţ aplică-l printr-un masaj delicat pe mâini, unghii şi cuticule. Pune-ţi o pereche de mănuşi şi aşteaptă aşa o jumătate de ora, până când tratamentul îşi face efectul. La final, mâinile tale vor fi catifelate şi cuticulele îşi vor fi primit doză necesară de hidratare.

Cuticulele se observă mai mult sau mai puţin, în funcţie de tipul de piele al fiecăruia – uscată sau mai puţin uscată. Metodă cea mai bună pentru „ascunderea” cuticulelor este aceea de a păstra pielea mâinilor hidratata – atât cu crema de mâini, cât şi cu uleiuri speciale pentru îndepărtarea cuticulelor. Soluţia de îndepărtare a cuticulelor le înmoaie şi le exfoliază, făcându-le uşor de îndepărtat cu un prosop mai aspru.

La un interval de câteva minute după ce aţi aplicat crema, cu un beţişor din lemn se împing cuticulele rămase către baza unghiei. Pe lângă această soluţie, care se recomandă o dată pe săptămâna, aplicaţi şi crema hidratantă, ideală de fiecare dată după ce va spălaţi pe mâini. Alegeţi una care are în compoziţie glicerină, vitaminele A şi E sau ulei de măsline.

Atenţie la dizolvantul de unghii! Acesta usucă foarte tare cuticulele, ceea ce va duce la exfolierea acestora. Ideal este că lacul de unghii pe care îl folosiţi să fie unul rezistent, astfel încât să nu fie nevoie de ştergerea unghiilor mai des de o dată pe săptămâna.

Pentru îngrijirea cuticulelor va trebui să folosiţi un instrument special prevăzut pentru asta. Pentru obţinerea unei manichiuri estetice, este firesc să va incomodeze cuticulele crescute prea mult de la matricea unghiei spre centru. În acest caz, puteţi utiliza un instrument special pentru împingerea pielitelor sau un beţişor de lemn de bambus (după ce umeziţi puţin unghiile), astfel încât unghiile să pară mai lungi, iar ojă să fie aplicată uniform de la baza unghiei până la vârf.

Tăierea cuticulelor le determina să crească mai ţări şi cu tendinţa de crăpare. Multe persoane care şi-au tăiat cuticulele vreme îndelungată se tem că, dacă renunţă la obicei, acestea vor creşte din ce în ce mai mult, până capătă un aspect grotesc. Dermatologii infirmă acest mit şi spun că nicio intervenţie nu poate schimbă rată naturală de creştere a cuticulelor.

În plus, evitaţi complet manichiură efectuată cu agresivitate. Mulţi pacienţi care apelează la un consult dermatologic se prezintă cu porţiuni inflamate şi dureroase în jurul unghiilor, rezultate de cele mai multe ori dintr-o manichiură efectuată cu agresivitate. Simptomele pot fi cauzate de panariţiu, o infecţie a ţesuturilor moi din jurul unghiilor, al cărei tratament poate implică şi administrarea de antibiotice.

Aproximativ 35% dintre toate infecţiile mâinilor sunt date de panariţiu, numit şi paronichie. Atunci când apelaţi la un salon de înfrumuseţare pentru îngrijirea unghiilor, solicitaţi cosmeticianului să va împingă uşor cuticulele către baza unghiei, specificând clar că nu doriţi tăierea lor. Dacă simţiţi un disconfort în timpul procedurii, protestaţi fără rezerve!

Rosul unghiilor este de asemenea, o problema pentru sănătatea şi frumuseţea lor. Acest tic nervos nociv nu doar că va împiedică să aveţi unghii lungi şi sănătoase, ci va predispune şi smulgerii cuticulelor cu dintîi. Micile leziuni deja formate pot fi invadate cu siguranţă de enzimele salivare şi bacteriile din cavitatea bucală, devenind susceptibile la infecţii.

Tot în menţinerea aspectului estetic al cuticulelor, este important să evitaţi folosirea săpunurilor obişnuite, în favoarea celor lichide, care au un efect redus de deshidratare. Îndepărtaţi lacul de unghii înainte de tratarea cuticulelor, sterilizaţi instrumentele de manichiură cu alcool şi exfoliati săptămânal unghiile pentru a scapă de particulele descuamate. În niciun caz nu va roadeţi cuticulele! Este inestetic şi poate duce la inflamarea bazei unghiilor. De asemenea, nu le tăiaţi cu forfecuţa, pentru că riscaţi să va intepati, plus că există un risc ridicat de infecţie.

Nu folosiţi des produse de curăţat unghii pe baza de formaldehidă sau acetonă, pentru că acestea duc la uscarea excesivă şi fără rost a cuticulei. În plus, tăierea cuticulelor poate duce, în timp, chiar la deformarea unghiilor. Dacă aveţi cuticule sensibile, nu faceţi treburi casnice fără să folosiţi mănuşi de menaj. Acestea protejează împotriva efectului detergenţilor asupra pielii. De asemenea, este bine să evitaţi apă fierbinte şi expunerea mâinilor pentru un timp îndelungat în apă caldă.

Uleiuri calde pentru ingrijirea unghiilor

Îngrijirea unghiilor şi a cuticulelor se efectuează cu succes cu ajutorul uleiurilor. Dacă doriţi să va faceţi manichiură, toate procesele de curăţare şi tăiere a unghiilor rămân aceleaşi. Dar punctul în care va introduceaţi mâinile în apă cu săpun poate fi înlocuit cu uleiuri calde, care pătrund cu uşurinţă în piele. Unele dintre uleiurile folosite pentru acest proces sunt uleiul de vitamina E, uleiul de măsline, uleiul de floarea soarelui, uleiul de ricin amestecat cu un ulei de densitate mai mică, ulei de migdale etc. Tot ce trebuie să faceţi este să ţineţi uleiul timp de 30 de secunde în cuptorul cu microunde. Uleiul nu trebuie să fie prea cald. De asemenea, puteţi rupe o capsulă de vitamina E, pentru a beneficia de proprietăţile acestei vitamine.

Se introduc apoi degetele în uleiul cald până când acesta se răceşte. Puteţi şi repetă acest proces, după ce reîncălziţi uleiul, pentru 20 de secunde. Nu repetaţi de mai multe ori, deoarece există posibilitatea să va ardeţi. Apoi, de scot mâinile din ulei şi se masează uşor, insistând pe cuticule. De asemenea, puteţi să împingeţi cuticulele după aplicarea uleiurilor calde şi să îndepărtaţi pielea moartă. Dacă doriţi, puteţi continuă cu aplicarea ojei, după ce reuşiţi să va curăţaţi bine uleiul de pe unghii, însă va sugerăm să lăsaţi puţin unghiile să se bucure de această hidratare.

De asemenea, este recomandat să aplicaţi uleiuri calde înainte de culcare, astfel încât să nu întrerupeţi procesul. Veţi reuşi să rezolvaţi fragilitatea şi exfolierea unghiilor dacă efectuaţi procesul în mod regulat. Nu trebuie neapărat să va faceţi şi manichiură de fiecare dată. De cele mai multe ori puteţi să va spălaţi mâinile, să le introduceţi în uleiul cald, să faceţi un masaj, să îndepărtaţi excesul de ulei cu ajutorul unui prosop de hârtie şi să va culcaţi.

Toate produsele va sunt la dispoziţie pe glemis.ro, produse pentru orie tip de îngrijire a unghiei şi pentru orice nevoie.


Opinii (0)


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun
Captcha