Colagenul principalul răspunzător de îmbătrânirea prematură

Despre colagen

Colagenul este substanţa care constituie 75% din pielea umană. Din punct de vedere structural, acesta echivalează cu baza tenului şi a sănătăţii sale, motiv pentru care contribuie foarte mult la structurarea tegumentului.

Ştim cu toţii că pielea este cel mai mare organ al corpului omenesc, direct răspunzător de felul în care arătăm. Mai ştim că toate femeile, şi nu numai,  îşi doresc să încetinească acest proces firesc de îmbătrânire. Totuşi, rezultatul procesului de încetinire a maturităţii reflectă modul de îngrijire a fiecărei persoane. Femeile trebuie să stimuleze producţia de colagen din interiorul pielii pentru a arată fermecător, în ciuda vârstei.

« Pielea rămâne fermă dacă faceţi mişcare » spune profesorul dermatolog Nedelcu. Aici nu discutăm despre şedinţele obositoare din sala de sport, ci de mersul pe jos.  SUntem creaţi prentru a ne mişcă, aşa că mersul pe jos contribuie foarte mult la sănătatea fizică a fiecărei persoane. Să nu uităm nici de cele 30 de minute în care pasul trebuie să fie mai alert, conform indicaţiilor medicilor.

În plus, colagenul se menţine în piele doar dacă consumăm aminoacizi de calitate în formulă completă care se preiau din produsele animale, formând proteinele. Un singur ou poate asigura necesarul de proteine dintr-o zi, fără să fie completat cu alte surse precum carnea sau laptele. Cu o singură condiţie. Să fie fiert sau preparat ochi în apă clocotită şi nu prăjit în ulei. ’’Recomandarea este că un om activ să mănânce 3-4-5 ouă pe săptămâna. Iar un copil sau un adolescent pot mânca un ou în fiecare zi”, spune prof. dr. Mircea Diculescu, şeful clinicii de gastroenterologie de la Spitalul Fundeni din Bucureşti. Mulţi oameni însă se feresc de ouă de teamă colesterolului. Deşi gălbenuşul conţine o cantitate mare de colesterol, acesta nu este nociv.

Două noi studii arată că un consum regulat, dar moderat de ouă, îmbunătăţeşte nivelul colesterolului din sânge. Se reduce astfel riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Această este explicaţia: ”Deşi el conţine colesterol în cantitate destul de mare, acesta e neutralizat de acţiunea fosfatidil-colinei, care nu permite colesterolului şi nici altor grăsimi să se depună pe artere”, spune prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

Cercetătorii americani spun că substanţă care se găseşte în organism are rolul de a creşte nivelul de cholesterol bun de la nivelul organismului, colesterol care se opune în mod firesc la creşterea colesterolului dăunător. De asemenea, antioxidantul din gălbenuş reduce inflamatiile din organism, rezultând scăderea riscului cardiovascular. Aşadar, oul este foarte benefic pentru sănătatea interioară şi exterioară deoarece aduce numeroase beneficii sistemice organismului şi menţine colagenul la nivelul pielii. În plus, proteinele se mai găsesc şi în carne, peste sau brânzeturi fermentate, motiv pentru care este indicat să introduceţi săptămânal aceste produse în dietă.

Ei bine, toată lumea a mâncat şorici sau piftie din rasol, iar aceste alimente conţin tocmai proteine colagenice. Totuşi, în rândul oamenilor există această concepţie greşită, cum că colagenul din mâncare contribuie la îmbunătăţirea colagenului din interiorul organismului. Această concepţie este greşită, conform studiilor din america care au demonstrat că aceste alimente nu fac decât să crească colesterolul. Chiar şi aşa, dacă mâncaţi câte 100 de grame de carne de calitate veţi beneficia de mai mulţi aminoacizi de calitate decât o pastilă proteică colagenica, chiar de concentraţie mare.

Nanoparticule din produse cosmetice

În mod cert, produsele cosmetice au rolul lor şi de cele mai multe ori acestea sunt benefice atunci când discutăm despre colagen. La ora actuală, există deja nanoparticule în unele produse cosmetice. Este vorba de nanopigmetii precum oxidul de titan şi oxidul de zinc care pătrund în piele, reflectând mai eficient razele UV. Contribuie astfel semnificativ la protecţia împotriva arsurilor solare, a cancerului de piele şi la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii. Cu toate că marea majoritate a oamenilor tolerează aceste particule, utilizarea nanotehnologiei nu este complet cunoscută.

Nu se cunosc toate detaliile utilizării nanoparticulelor pe pielea copiilor sau pe pielea vârstnicilor. În mod tradiţional, produsele anti-îmbătrânire de îngrijire a pielii au fost proiectate să reţină un nivel ridicat de umiditate al pielii, prin crearea unui obstacol între ţesut şi mediul exterior. Nanoparticulele din nouă generaţie de produse cosmetice sunt concepute pentru a pătrunde în profunzimea straturilor de piele şi că să stimuleze producerea de celule noi. Acestea oferă practic un aspect cu mult întinerit şi ajută simultan în procesul de vindecare şi regenerare al ţesuturilor. Loţiunile de protecţie solară şi cremele anti-îmbătrânire sunt principalele produse de pe piaţă care folosesc astăzi nanotehnologia.

În acest moment, nu se cunoaşte efectul pe termen lung al folosirii cu regularitate a produselor cosmetice, însă această este considerată tehnologia viitorului, motiv pentru care marile companii cosmetice investesc mult în acest sens.

Crema antirid hidratantă cu colagen Thalgo este una dintre cele mai renumite creme folosite în scopul încetinirii procesului de maturitate. Această crema hidratează în profunzime tenul, are o textura bogată şi acţionează la baza ridurilor şi a liniilor fine. Pentru a acţiune mai puternică, crema cu colagen Thalgo se foloseşte împreună cu concentratul cu colagen. Acelaşi efect are şi crema cu acid hialuronic şi colagen marin Juliette Armand Extra Moisturing. Produsul oferă o hidratare intensă cu acid hialuronic şi colagen marin, prevenind flasticitatea şi deshidratarea pielii.

Efectele soarelui asupra pielii

Într-adevăr, colagenul poate fi protejat, însă în aceeaşi măsură acesta se şi poate distruge prematur. Principalul factor care distruge nivelul de colagen de la nivelul pielii este tocmai trecerea timpului deoarece producţia de colagen se diminuează pe măsură îmbătrânirii. Toto dată cu trecerea timpului nivelul de raze ultraviolete la care este expus creşte semnificativ, motiv pentru care soaarele este considerat un principal factor nociv al colagenului. Din păcate, pielea are o « memorie » fantastică, iar fiecare expunere la soare îşi pune amprenta asupra nivelului de colagen. 

Aşadar, dacă vreţi să fiţi frumoase cât mai mult timp şi să încetiniţi apariţia ridurilor va trebui  să nu va expuneti la soare în mod abuziv. În plus, această expunere abuzivă, la orele nepotrivite nu doar că îşi pune amprenta asupra modului în care arătaţi, ci poate conduce la apariţia cancerului de piele. Nu va expuneti în mod repetat şi abuziv la soare !


Opinii (0)


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun
Captcha