Algele marine – luxul pe care şi-l permite tenul tău

Despre algele marine


Încă din adolescenţă remarcăm faptul că după ce mergem la mare, tenul acneic îşi revine şi are un aspect mult mai sănătos. Acest lucru nu se datorează doar expunerii la soare, ci şi apei marii care conţine o mulţime de substanţe şi compusi minerali având un puternic efect asupra tenului. Algele din mari şi din oceane concentrează aceste bogaţii pentru frumuseţea şi sănătatea noastră, motiv pentru care alegele marine sunt în ziua de astăzi folosite că armă a îmbătrânirii, atât în plan intern, cât şi în plan extern. Algele au fost mai mult sau mai puţin valorificate de a lungul istoriei, mai degrabă de către o parte dintre oamenii care le-au avut la îndemână. În România, de exemplu, deşi dispunem la discreţie de algele Marii Negre, nu sunt prea populare în industria cosmetică. Dar asta nu pentru că nu ar fi valoroase, ci pentru că la noi toate merg pe dos. Chiar şi producătorii de cosmetice autohtoni care folosesc algele brune preferă sau sunt nevoiţi să le importe din Asia!

Algele aduc o mulţime de beneficii, motiv pentru care chinezii şi japonezii le folosesc şi în zilele de astăzi datorită proprietăţilor lor antiaging şi afrodisiace. În Scoţia şi Irlanda, se fabrică chiar şi pâine din alge, iar în Japonia fac parte din hrana zilnică, în salate, pentru fabricarea sushi-ului, ca garnitură, ba chiar intră în compoziţia unor produse de cofetărie, prăjituri sau îngheţată. Francezilor le-au plăcut algele mai degrabă pentru frumuseţe, mai ales în uz extern, alături de alte produse şi extracte marine. De asemenea, un ingredient puternic extras din alge brune, cunoscut sub denumirea de Fucoidan, prezent în mod obişnuit în alimentaţia japonezilor, s-a dovedit a fi miraculos şi pentru piele. Activează colagenul, elastina şi acidul hialuronic şi poate fi folosit în tot felul de creme şi măşti

Algele - Beneficii multiple

Datorită compoziţiei lor unice, algele sunt folosite deoarece au un conţinut bogat de compuşi minerali cu rolul de a regenera. În compoziţia algelor intră oligoelemente,  cantităţi semnificative de iod, brom, magneziu, potasiu, sodiu, calciu, fosfor, sulf, clor, cupru, siliciu.  Marile companii de cosmetice profesionale recomandă clientelor să însoţească programele de îngrijire externă cu serumuri intense aplicate la nivelul tenului, decolteului sau chiar întregului trup, cu terapii ce presupun administrarea zilnică de extracte de alge, îmbogăţite cu extracte din fructe sau flori diverse.

Algele proaspete sau uscate natural conţin şi vitaminele A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, PP. Reprezintă o sursă proteică prin acizii amînaţi (metionină, serină, acid glutamic, cistină), dar conţin şi glucide, clorofilă, substanţe antibiotice şi au un conţinut uriaş în fibre de celuloză. Consumate intern, ca hrană sau în cure speciale, algele stimulează glandele endocrine şi imunitatea, stimulează circulaţia sângelui, combat retenţia, au efect antiinflamator şi antireumatic, pot corecta unele forme de hipotiroidie.

Fibrele alimentare din alge împiedică depunerea de grăsimi pe pereţii vaselor sangvine şi reduc astfel riscul de ateroscleroza şi infarct miocardic.  Prin conţinutul bogat în potasiu şi iod, algele remineralizează şi sunt recomandate persoanelor care urmează tratament cu diuretice, ajutând şi în curele de slăbire şi remodelare corporală. Clorofilă din componentă lor are un efect regenerant şi un apreciabil efect antibacterian. Algele marine cu efecte benefice sunt cele verzi, roşii, brune şi albastre.

Industria cosmetică foloseşte din ce în ce mai multe alge

În uz extern, algele sunt folosite sub formă de extracte si sunt încorporate în serumuri puternice sau creme. Multe companii cosmetice preferă să le utilizeze alături de apă de mare purificată, alţii le alătură altor produse naturale cu conţinut mare de minerale, cum ar fi argilă. Folosite în produse de demachiere, alginatii din algele de mare îndepărtează murdăria, machiajul, excesul de sebum şi alte impurităţi.

Fiolele Hidratante – Algae Active Bador conţin igrediente marine active, extrase din alge selecţionate din adâncul oceanului. Ele au rolul de a hidratata, detoxifia şi de a lupta împotriva îmbătrânirii tenului. Algele marine sunt foarte bogate în plancton marin şi oligoelemente, menţinând umiditatea şi astfel, pielea beneficiază de hidratare constantă.

Fiolele sunt potrivite pentru orice tip de ten. De asemenea, extractele din alge contribuie la închiderea porilor, tonifierea pielii, sprijină efectul antiinflamator, ajută la reducerea petelor şi iritatiilor, a punctelor negre, ameliorează acneea şi echilibrează secreţia de sebum. Încorporarea algelor microscopice poate genera şi o acţiune uşor abrazivă asupra suprafeţei cutanate, fiind folosite cu succes în măştile şi cremele de gomaj pentru ten, corp, mâini sau călcâie.

Pentru regenerarea pielii corpului sunt recomandate curele cu băi de alge, proaspete ori uscate şi rehidratate în apă. Algele se introduc chiar înainte de imersia în apă, în cadă, la 35-38 de grade Celsius, unde se stă timp de 15-20 de minute. Pentru un puternic efect antiaging, de calmare a pielii, eliminarea iritatiilor şi petelor, se recomandă între 2 şi 3 şedinţe pe săptămâna.

O cură este compusă din 10-20 de băi şi poate fi repetată de 2-3 ori pe an, la intervalul de 2-3 luni.  Efectele ţin atât de redarea elasticităţii pielii, dar algele sunt benefice şi prin efectul antiinflamator, în cazul suferinţelor postraumatisme de tip fracturi, accidente, răni cu cicatrice sau reumatism. În saloanele specializate se pot face băi de alge în combinaţie cu nămolul marin, iar acasă se poate continuă prin cataplasme locale cu alge proaspete, calde sau încălzite de la mică distanţă cu infraroşii ori microunde, cataplasme cu alge amestecate cu nămol marin, cataplasme cu pastă de alge (obţinută din algele uscate foarte bine mărunţite).

De asemenea, din când în candi ţi poţi prepara singură o masca faciala pe baza de alge marine. Îţi trebuie o linguriţă de migdale pudra şi una de fulgi de ovăz mărunţit. Se adaugă o jumătate de ceaşcă de argilă roşie şi o lingură de alge marine sub formă de pudra. Amestecul se depozitează într-un recipient care se închide complet. 

Din acesta, se foloseşte doar o linguriţă şi se amestecă bine cu câteva picături dintr-un ulei esenţial preferat. După ce ţi-ai umezit faţă, aplică pasta obţinută evitând zona ochilor şi a gurii. Masează pielea cu mişcări circulare, după care lasă amestecul să acţioneze câteva minute, apoi clăteşte cu apă din abundenţă.


Opinii (0)


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun
Captcha