✔ Trucuri pentru îngrijirea părului
✔ Sfaturi pentru îngrijirea părului
✔ Îngrijirea în funcție de nevoile fiecărui tip de păr
✔ Produse profesionale pentru îngrijirea părului
Toate femeile sunt preocupate să aibă un păr cât mai frumos și din acest motiv apelează la diferite trucuri sau ritualuri de frumusețe pentru că îngrijirea părului ar trebui să ne preocupe pe toate. Având în vedere că părul este un aliat al frumuseții, avem nevoie tot timpul de trucuri prin care să-l punem în valoare.
Indiferent de tipul de păr pe care îl ai, nimic nu este mai frumos decât să vezi un păr lung și sănătos, însă părul lung este tot timpul mai greu de îngrijit decât cel scurt, așa că mai jos îți vom prezenta câteva sfaturi și trucuri de frumusețe care te-ar putea ajuta să obții un look excepțional.
Trucuri pentru îngrijirea părului
- Consumă alimente sănătoase
- Tunde cât mai des vârfurile
- Spală-ți părul cu șampon cât mai rar
- Folosește măști de păr
- Nu spăla părul cu apă fierbinte
- Clătește bine părul
- Nu usca prea des părul cu uscătorul
- Evită produsele de styling
- Nu freca părul cu prosopul pentru a se usca
- Folosește șampon uscat
Mai întâi de toate, alimentația este cea mai importantă dacă vrem ca părul nostru să strălucească și să arate sănătos. Toate vitaminele, mineralele sau nutrienții pe care îi vei consuma va determina sănătatea părului tău, așa că ai grijă ce alimente consumi. Fructele și legumele sunt întotdeauna cele mai recomandate pentru că au foarte multe vitamine și foarte mulți nutrienți, iar brânzeturile ne oferă calciul de care avem nevoie. Indicat ar fi să evităm toate acele produse semipreparate sau ambalate.
Pentru a evita vârfurile despicate, se recomandă să ne tundem cam un centimetru pe lună din vârfuri pentru că în felul acesta, părul va crește mult mai repede și nu va avea un aspect inestetic.
Dacă ești posesoarea unui păr creț sau uscat, atunci spală cât mai rar părul cu șampon pentru că acesta usucă părul și poate distruge forma buclelor. Așadar, recomandat în acest caz ar fi să folosești un șampon fără parabeni sau sulfați sau șampoane profesionale pentru că acestea nu conțin foarte multe substanțe chimice care să distrugă părul.
În cazul în care vrei să ai un păr perfect hidratat și descurcat, atunci aplică o mască hrănitoare și hidratantă care să-l ajute în acest sens. Masca se aplică de regulă de la mijlocul firului de păr până spre vârfuri. Insistați mai bine asupra vârfurilor și evitați rădăcinile pentru a nu încărca părul.
fApa fierbinte usucă părul și scalpul, îl deshidratează și poate produce sebum în exces. Astfel, este bine să folosești apa călduță sau apa rece pentru a închide cuticulele, pentru a evita deshidratarea și pentru a evita electrizarea părului.
După ce ți-ai spălat părul, clătește-l bine pentru a nu-ți rămâne urme de șampon sau balsam care să-l încarce. În ceea ce privește balsamul, este bine să nu îl folosești chiar la fiecare spălare, ci să mai iei pauze pentru a-l înlocui cu produse naturale, cum ar fi mierea, oțetul de mere sau ceaiul negru.
Uscătorul va duce la deteriorarea și uscarea părului, așadar cel mai bine în acest caz ar fi să investești într-un uscător cu ioni negativi care să hidrateze părul în profunzime și să nu-l deshidrateze. Având în vedere că o uscare excesivă va distruge părul, în momentul în care uscați părul nu țineți uscătorul asupra aceleiași porțiuni mai mult de 25 de secunde.
Spuma de păr, ceara, fixativul, toate acestea duc la degradarea părului în timp și de aceea este recomandat să le folosești mai rar.
În momentul în care faci acest lucru, părul va fi mai rebel și mai greu de aranjat, iar cuticulele se vor deschide, așa că încearcă să storci bine părul de apă și înainte de a-l usca, folosește un ulei hidratant pentru vârfuri.
Pentru a evita să-ți speli părul prea des, poți alege șamponul uscat pentru că acesta este mai blând cu părul spre deosebire de cel obișnuit care are capacitatea de a îndepărta uleiurile naturale din păr, o dată cu rezidurile.
Pe lângă toate aceste trucuri pentru îngrijirea părului, mai jos ai și câteva sfaturi care te vor ajuta și mai mult.
Sfaturi pentru îngrijirea părului
- Nu îți peria părul când este ud
Nu este recomandat să îți periezi părul când este ud pentru că deși acesta pare mai ușor de pieptănat, în realitate nu este chiar așa deoarece părul este mai fragil de 3 ori atunci când este ud. Cel mai bine în acest caz este să-ți periezi părul când este uscat, iar după ce l-ai spălat și ai folosit balsamul îl poți descurca cu ajutorul degetelor, iar apoi, când va fi uscat îl vei putea pieptăna din nou.
- Balsamul se aplică doar pe păr, iar șamponul pe scalp
Deși cele mai multe persoane cred că este necesar să-ți șamponezi părul de la rădăcină și până la vârfuri, de fapt acest lucru nu este tocmai așa pentru că vei face risipă de șampon și în același timp, va fi dăunător și pentru păr. Șamponul are rolul de a îndepărta uleiurile de la nivelul scalpului, însă în momentul în care uleiurile sunt îndepărtate și de la nivelul părului, acesta nu este un lucru prea bun.
Dacă șamponul trebuie aplicat pe scalp, balsamul trebuie aplicat pe lungime, pe firul pe păr pentru a-l hidrata și pentru a-l descurca, astfel încât, dacă acesta va fi aplicat pe scalp va duce la un păr gras și uneori poate chiar îmbâcsit.
- Nu folosi și uscător și placă de păr
Produsele de styling afectează părul, așa că o cantitate foarte mare de căldură nu ar face altceva decât să-l degradeze și mai tare. Dacă vrei să îți îndrepți părul după ce ți l-ai spălat, cel mai bine ar fi să îl lași să se usuce natural și apoi să-l îndrepți sau să îl usuci doar cu uscătorul.
- Vara protejează-ți părul cu un spray leave-in
Având în vedere că pe timp de vară, razele solare sunt mult mai puternice, este bine ca de fiecare dată când ieși afară sau mergi la plajă să folosești un spray leave-in, chiar dacă protecția acestuia este redusă, însă părul tău va fi protejat de razele nocive ale soarelui.
- Folosește șampoane și tratamente cu coenzima Q10
Aceste produse îi conferă strălucire părului tău, având un rol protector și antioxidant. Indicat în acest caz ar fi să folosești și suplimente alimentare cu coenzima Q10 pentru că acestea revitalizează atât părul, cât și pielea.
Cele mai multe femei folosesc măști naturale preparate în casă pentru că efectele acestora nu au întârziat să apară până acum și aceste măști pot fi considerate adevărate poțiuni ale frumuseții, mai ales, că pot concura cu diferite produse de pe piață. În cele ce urmează vă vom prezenta câteva măști care îi vor conferi părului dumneavoastră un aspect plăcut și sănătos.
- Mască pentru părul uscat și greu de aranjat
Părul se usucă din motive diferite, fie de la produse de styling, fie din cauza factorilor externi, care includ frigul sau expunerea repetată la soare. Așadar, pentru ca părul să-și recapete textura normală, folosiți măștile de păr pe bază de ou pentru că sunt cele mai recomandate în acest caz.
Pentru o astfel de mască aveți nevoie de 4 linguri de ulei de măsline și 2 ouă, care se amestecă bine, iar apoi se aplică pe păr. Acestea se lasă să acționeze aproximativ 15 minute, iar apoi se spală părul. Pentru rezultate foarte bune, este indicat să folosiți această mască de două ori pe săptămână.
- Mască pentru părul gras
Părul gras duce lipsă de nutrienții care îl hrănesc pentru că se confruntă cu excesul de sebum, astfel că în acest caz, măștile cu iaurt sunt cele mai recomandate.
Aveți nevoie de o ceașcă de iaurt cu un ou pe care să le amestecați pentru a obține o mască. Aceasta se aplică după ce ți-ai spălat părul, se lasă să acționeze 15-20 de minute, iar apoi se clătește bine părul. Masca poate fi aplicată o dată pe săptămână.
- Mască împotriva căderii părului
Căderea părului are o mulțime de cauze, de la stres, până la vreme, probleme hormonale etc, fiind o problemă cu care se confruntă cele mai multe femei.
Pentru o mască eficientă care să reducă căderea părului ai nevoie de o lingură de miere, un gălbenuș de ou, o lingură de suc de varză. Toate aceste ingrediente se amestecă bine, iar apoi se masează scalpul și se lasă să acționeze aproximativ 2 ore, iar apoi se spală părul cu apă călduță. Se recomandă folosirea acestei măști pentru aproximativ 3 luni de zile, o dată pe săptămână pentru a obține rezultate.
- Mască împotriva mătreții
Mătreața este o altă problemă comună care se întâlnește atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. Pe lângă senzația de mâncărime, apare și aspectul inestetic, iar pentru a rezolva această problemă este necesar ca scalpul să fie hidratat, iar uleiul de măsline poate să facă asta.
Pentru o mască eficientă ai nevoie de ulei de măsline combinat cu ulei de migdale în cantități egale. Cu acest amestec se masează scalpul și se lasă uleiurile să acționeze aproximativ 15 minute, iar apoi se spală bine părul. Este indicat să se folosească acest tratament regulat pentru a scăpa de mătreață.
- Mască pentru părul degradat
Pentru a combate părul degradat e nevoie de o mască formată dintr-un gălbenuș de ou, 2 linguri de ulei de ricin, 2 linguri de miere, o lingură de rom, dar și de o fiolă de vitamina D sau vitamina A. Masca se aplică de la rădăcină și până la vârfuri, se lasă să acționeze cam 2 ore, iar apoi se spală părul.
- Mască pentru părul normal
Chiar și părul normal care nu se confruntă cu vreo problemă anume are nevoie de măști hidratante care să-i păstreze frumusețea. Poți opta pentru o mască formată dintr-o lingură de argilă, o linguriță de miere, o linguriță de lămâie, o linguriță de muștar și o linguriță de unt topit. Toate aceste ingrediente se amestecă, se aplică mai întâi la rădăcină, iar apoi se distribuie pe toată lungimea părului. Aceasta se lasă să acționeze aproximativ 2 ore, iar apoi se spală părul bine.
Îngrijirea în funcție de nevoile fiecărui tip de păr
Pentru a îngriji părul așa cum se cuvinte, este nevoie să știm ce fel de păr avem, care este tipul acestuia. Acum au apărut produse specifice pentru fiecare tip de păr, așadar, părul tern și uscat trebuie să rămână doar o amintire.
- Îngrijirea părului normal
Părul normal este un tip de păr la care tind toate femeile pentru că acesta nu este nici gras și nici uscat și de asemenea, este și foarte ușor de coafat. Pentru a ne păstra părul la fel de frumos ca și până acum trebuie să folosim aceleași produse, doar că este recomandat să se folosească chiar și un șampon pentru păr moale, iar la începutul toamnei sau la sfârșitul iernii, faceți o cură pentru vârfurile despicate.
- Îngrijirea părului uscat
Părul uscat apare din cauza lipsei de lipide de la nivelul scalpului, astfel că acesta are tendința de a se despica și de a se încâlci tot mai tare. În acest caz se recomandă folosirea unui șampon pe bază de acizi grași. Indicat ar fi de asemenea să se protejeze părul de ger sau de razele puternice ale soarelui și să se evite tratamentele chimice puternice.
- Îngrijirea părului gras
Părul gras apare în urma excesului de sebum, iar părul ar trebui spălat în acest caz cu o cantitate mică de șampon, se recomandă clătirea cu apă din abundență și de asemenea, nu este indicat să fie pieptănat prea des. Evitați să vă spălați părul zilnic pentru că în felul acesta activitatea glandelor sebacee va crește și nu este indicat să folosiți șampoane agresive cu foarte multe chimicale.
Produse profesionale pentru îngrijirea părului
Dacă vreți să optați pentru produse cu mai puține substanțe chimice, care să nu afectează părul prea tare, atunci folosiți produse profesionale. Acestea pot fi achiziționate și din magazinele online, iar unul dintre aceste magazine este Glemis.ro. Aici, vă veți putea achiziţiona produse pentru toate nevoile părului, indiferent că este vorba despre părul normal, gras, uscat, cu mătreață, produse pentru scalp sensibil etc. De la brand-uri extrem de cunoscute, cum ar fi: Wella Professionals, Keune, Joico, Londa Professional, LOréal Professionnel, Moroccanoil și multe altele, veți putea găsi produsele care vă caracterizează.
Așadar, pentru a putea combate problemele părului tău, alege cele mai bune produse!