Secretele îngrijirii părului

Secretele îngrijirii părului


Indiferent dacă au părul lung, scurt, gras, uscat, drept, creţ, vopsit sau nevopsit femeile fac aproximstiv aceleaşi greşeli în ceea ce priveşte îngrijirea lui. V-aţi întrebat vreodată dacă aveţi grijă aşa cum ar trebui de părul vostru? Credeţi că folosiţi cele mai bune produse pentru îngrijirea părului? Oare va periaţi părul prea des? Avem peste 100000 de foliculi de par pe cap! Merită, deci, să aflăm câteva secrete despre cum ar trebui îngrijit mai bine părul. Secretul frumuseţii reale nu se află numai în pielea frumoasă sau faţă. Există mai mulţi factori care constituie frumuseţea.

Când ne gândim la adevărată frumuseţe primul lucru care ne vine în minte este o piele frumoasă şi un par natural şi lucios. Părul este o parte esenţială a corpului nostru. Dacă vorbim despre frumuseţe, atunci părul acoperă mai mult de 50% din aspectul frumuserii. Nu va puteri îmbunătări aspectul prin metode artificiale că make-up, cu excepţia cazului în care aveţi o piele şi un par bun. Obţinerea părului natural frumos nu este un vis imposibil. Unii oameni sunt binecuvântaţi cu un par natural frumos la naştere, iar unii dobândesc acest stil de la viaţă lor indisciplinată.

De asemenea, dacă doriţi să obţineţi un par frumos prin îngrijirea naturală a părului, atunci ai nevoie să fiţi, în primul rând, conştienţi de factorii care pot deteriora complet părul de la rădăcinile sale. Importantă pe care o acordăm părului derivă din grijă pe care o avem de noi înşine, de dorinţa de a avea un aspect cât mai plăcut. Un par frumos poate face diferenţa între o ţinută neglijenţă şi una aranjată, şi poate spune foarte multe despre noi. De aceea este important să aflăm cât mai multe trucuri şi sfaturi care să ne ajute să îl păstrăm sănătos, strălucitor şi plin de viaţă. Toate aceste lucruri le veţi află în următoarele rânduri:

În primul rand există o mare legătură între ten şi par. Specialiştii confirmă că de cele mai multe ori tipul de ten este influentar de tipul părului şi, mai cu seama, se completează unul pe celălalt. Astfel, dacă tenul este uscat, sunt şanse foarte crescute că şi firul de par să fie uscat şi fragil, iar dacă tenul este gras, părul, la rândul lui, va fi şi el, gras. Tipul părului are un rol crucial în alegerea tipului de produse pe care le folosim pentru îngrijirea lui.

Dacă avem par gras, cel mai bine este să apelăm la produse care pot reduce cantitatea de sebuum de la nivelul scalpului, care conţin produse de curăţarea a pielii capului dar au şi aminoacizi. Părul uscat are nevoie de produse care hrănesc rădăcina, nu trebuie spălat des şi nu trebuie coafat datorită fragilităţii exagerate.

De exemplu Scalp Balancing Shampoo – Semi Di Lino – Alfaparf Milano este un şampon care reglează excesul de sebum şi este potrivit cu precădere pentru părul gras. Acesta are în compoziţie complexul Sebum-Control, bazat pe extract de plante de Buchu, care reduce şi reechilibrează secreţia de sebum pe scalp, Renovagenyl, ingredient cu dublă acţiune care revitalizează scalpul şi stimulează regenerarea celulară. Complex Shin-Fix pentru strălucire şi Comple Color Fix pentru protecţia intensităţii culorii.

Multe personane îşi îngrijesc inadecvat părul. Trebuie întâi să identificăm ce tip de par avem şi apoi să căutăm produsele cele mai potrivite pentru a-l îngriji. Şi, în ciuda faptului că pe piaţă sunt foarte multe produse care ne fac să credem că sunt soluţia ideală pentru părul nostru, unele fac mai mult rău decât bine. În plus, uneori ne putem simţi pierduţi în marea de oferte de produse disponibile. Care sunt cele mai potrivite şi care trebuie evitate, aflăm în continuare.

Despre parul uscat

Părul uscat are nevoie de îngrijire specială deoarece un par deteriorat şi uscat va oferi acelaşi aspect tenului. Totuşi, părul uscat este tipul de par friabil care se electrizează uşor, căruia îi lipseşte strălucirea, flexibilitatea şi rezistenţă. Este părul aspru la atingere, sau părul cu aspect tern. Părul uscat are foarte multe cauze, unele chiar grave, altele mai puţin serioase.

Părul uscat se poate transmite genetic (dacă unul din părinţi a avut părul uscat, probabil şi copii vor avea acelaşi tip de par) sau poate să apară în timp, că urmare a produselor de îngrijire nepotrivite, a coafării şi spălării frecvente. Şi totuşi, de ce avem părul uscat ? Părul uscat apare datorită unei activităţi insuficiente a glandelor sebacee ataşate foliculului pilos. Sebuumul este cel care ajută la aspectul strălucitor la părului dar îi conferă în acelaşi timp şi rezistenţă şi o anumită textura.

Sebuumul ajută la hidratarea firului de par. Dacă acesta este în cantitate insuficientă, atunci şi părul suferă. Există riscul că, la un anumit moment, cu toţii să avem pentru câtva timp, părul uscat. Acest fapt se datorează expunerii prelungite la soare, vânt, sau spălării cu apă excesiv clorinată. Dacă părul uscat este o consecinţă a pielii uscate, atunci trebuie să aveţi grijă să va spălaţi pe cap de mai puţine ori (de maxim 3 ori pe săptămâna). Când va spălaţi, este bine să folosiţi un şampon cu substanţe hidratante, care să nu încarce firul de par.

Nu frecaţi scalpul ci mai degrabă masaţi pielea câteva minute. Aplicaţi şampon o singură dată în cazul în care firul este foarte uscat, însă lăsaţi-l mai mult timp să acţioneze. Aplicarea repetată de şampon nu face decât să usuce mai mult scalpul. Specialiştii recomandă că după spălare să folosiţi un balsam, pe care să îl lăsaţi câteva minute pe cap înainte de a-l clăti. După clătire, pieptănaţi părul cu un pieptene cu dinţi foarte lungi şi rari şi doar cu mişcări lente - părul uscat este atât de fragil încât se rupe mai uşor decât credem !

Şamponul cel mai potrivit este cel pe baza de ingrediente naturale, care conţine uleiuri esenţiale şi care este cât mai hidratant. Dacă părul dumneavoastră este uscat de obicei, şi nu datorită unor produse nepotrivite, atunci nu este foarte friabil şi puteţi folosi balsamuri cu săruri de amoniu care lasă părul mult mai fin. Pentru vârfurile foarte despicate puteţi caută balsamuri cu un conţinut crescut de proteine.

Kitul mare pentru par normal sau uscat - îl Salone Milano este disponibil cu 7% reducere. Şamponul Glorious Shampoo – Îl Salone – Alfaparf Milano este ideal pentru părul uscat deoarece hrăneşte în profunzime, pătrunzând până în inima fibrei capital. Balsamul Epic Conditioner – Îl Salone Alfaparf Milano este un balsam cu efect de catifelara pentru obţinerea unui look fluid şi a unui par foarte uşoar de pieptănat.  Apoi, cel de al treilea pas este masca pentru par normal sau uscat – Iconic Creăm – Îl salon – Alfaparf Milano, o masca tratament cu infuzie de vitalitate perfectă pentru părul revitalizat şi suplu la atingere. Masca se aplică după utilizarea balsamului.

Totuşi, pentru a avea un par sănătos şi pentru a preveni uscarea lui trebuie să evitaţi anumite obiceiuri de “îngrijire”. Iată care sunt acestea:

  • Uscătorul de par - dacă aveţi părul uscat, evitaţi să folosiţi uscătorul! Este unul dintre cei mai mari duşmani ai unui par sănătos. Aşteptaţi că părul să se usuce natural, pieptănaţi-l uşor, lent, cu un pieptene adecvat cu dinţi rari, treceţi-va mâinile prin el până când se usucă. Uscătorul nu face decât să deshidrateze şi mai mult un par care deja suferă;
  • Placa de îndreptat părul - este foarte populară, însă dacă aveţi probleme cu părul, ar trebui să o evitaţi. Ea acţionează în mod similar uscătorului, dar poate leza chiar mai mult firul de par datorită temperaturii mari pe care o atinge şi datorită contactului fizic direct dintre suprafaţă încinsă şi par. Utilizarea acestor instrumente, oricât de populară ar fi, poate reduce toate efectele benefice ale unor măşti sau ale unor şampoane care revitalizează părul;
  • Substanţele chimice din vopsea soluţii de permanent sau cele de îndreptat părul pot să scoată substanţele esenţiale şi uleiurile naturale din firul de par. Este adevărat, unele vopseluri conţin mai puţine substanţe periculoase comparativ cu alte, şi de aceea, când alegem o vopsea, trebuie să ţinem cont de cantitatea de peroxidanti şi decoloranţi pe care o are. Aceste substanţe deshidratează suplimentar firul şi îi desfac vârfurile.
  • Dacă avem părul uscat trebuie să fim atenţi mai ales pe perioada verii. Noi ne bucurăm de soare, de căldură, sau de piscină, însă părul nostru se poate simţi agresat din toate direcţiile. De aceea este mai bine să purtăm pălării cu boruri cât mai largi sau şepci, pentru a evita expunerea directă la razele soarelui. Pielea ne va fi şi ea recunoscătoare, deoarece şi ea suferă în lipsa unor măsuri minime de protecţie. Dacă dorim să înotăm în piscină sau în mare, cel mai potrivit ar fi să purtăm o cască specială de protecţie. Astfel, sarea sau clorul nu ne vor atacă părul.

Despre părul gras

Dacă eşti posesoarea unui par gras atunci lucrurile stau diferit. Va spălaţi dimineaţă pe par şi până seară deja da semne că trebuie spălat din nou? Este încărcat, uleios şi şi-a pierdut volumul? Părul dumneavoastră întruneşte foarte multe criterii pentru a fi încadrat în categoria părului gras. Dar, atenţie: un par gras nu semnifică un scalp caracterizat printr-o hiperproductie de sebuum.

Dimpotrivă: un scalp uscat stimulează glandele sebacee să producă sebuum (glandele sunt, deci hiperactive), iar acesta se transferă foarte uşor de la nivelul bazei firului de par, unde se deschid orificiile glandelor sebacee, către vârfuri. Părul gras trebuie spălat des, clătit din abundenţă şi şamponat chiar de două ori, dacă este nevoie.

Prima samponare are că efect îndepărtarea sebumului şi impurităţilor. La a două samponare se recomandă că părul să fie masat până când se face spumă din abundenţă, spumă care se lasă apoi să acţioneze aproximativ 5 minute. Balsamul este şi el indispensabil, însă se recomandă aplicarea lui doar pe vârfuri, evitând scalpul şi rădăcinile. Dacă părul este foarte uleios, balsamul nu mai este recomandat.

Părul se clăteşte apoi cu apă din abundenţă. Atenţie, însă: apă nu trebuie să fie foarte caldă şi în nici un caz fierbinte, pentru a nu stimula producţia de sebuum. Cu cât temperatura este mai mică, fără a depăşi limita de confort personal, cu atât mai bine. Şamponul potrivit este cel cu un conţinut scăzut în uleiuri minerale sau chiar şamponul destinat copiilor.

De asemena, puteţi încerca şampon cu extracte de citrice sau extracte din frunză arborelui de ceai. Deoarece părul gras este oricum destul de lucios, cel mai bine este să evităm să folosim geluri de par şi sprayuri cu efect de strălucire. Părul nu trebuie pieptănat foarte frecvent deoarece astfel nu facem decât să întindem sebuumul de la rădăcina către vârfuri.

În plus, unele perii pot exercită chiar un efect stimulator asupra producţiei de sebuum, ceea ce nu face decât să agraveze problema. Deşi spălarea regulată a părului este recomandată în cazul unui par gras, nu trebuie nici să exagerăm, deoarece nu facem decât să stimulăm secreţia de sebuum.

În cazul în care doriţi să va asiguraţi o clătire temeinică a părului puteţi încerca să combinaţi o parte oţet de mere cu patru părţi apă, sau, pentru un miros mai plăcut, înlocuiţi oţetul cu suc de lămâie diluat. Nu clătiţi părul doar cu oţet sau doar cu suc de lămâie pentru că există riscul de apariţie a unor leziuni la nivelul scalpului.

Dacă doriţi, puteţi încerca să personalizaţi şamponul pe care îl folosiţi cu regularitate amestecând jumătate de lingură de aloe vera şi o lingură de suc de lămâie cu 4 linguri de şampon. Specialsitii ne recomandă şi alte cai de a face faţă unui par gras.

Pulverizarea unei cantităţi foarte mici de pudra de talc la nivelul părului. Se lasă aproximativ 5 minute după care părul se piaptănă cu un pieptene obişnuit. Pudra va absorbi sebuumul, lăsând părul mai puţin uleios; Fierbeţi frunze de ceai într-o cană de apă, adăugaţi în ceai suc de la o jumătate de lămâie.

Amestecul se lasă să se răcească şi după aceea se foloseşte la clătirea părului. După ce combinaţia este aplicată pe par, se aşteaptă 20 de minute şi apoi se trece la clătirea normală a părului. Dietă poate juca un rol important în secreţia de sebuum. De aceea, specialiştii recomandă adoptarea unui regim cu un conţinut scăzut în uleiuri şi grăsimi. Preparatele prăjite ar trebui evitate, iar dietă ar trebui bazată pe fructe şi legume.


Opinii (0)


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun
Captcha