Despre cuperoză: cauze și tratamente

cuperoză: cauze și tratamente


✔ Care sunt cauzele apariției cuperozei?
✔ Cum poți preveni apariția cuperozei?
✔ Sfaturi utile pentru o îngrijire corectă a pielii
✔ Recomandări pentru tratarea cuperozei
✔ Produse profesionale pentru cuperoză

Cuperoza este denumită și acneea rozacee, iar în termeni populari este cunoscută ca roșeața obrajilor și este definită printr-o roșeață permanentă a pielii. Această roșeață este cauzată de niște pusee congestive care de cele mai multe ori duc la apariția unor vinișoare roșii vizibile sau la apariția unor bubițe roșii. Cuperoza se întâlnește la nivelul obrajilor, la nivelul nasului, dar și la nivelul bărbiei.

Foarte mulți oameni nu știu că se confruntă cu rozaceea, iar cercetătorii estimează că aproximativ 45 de milioane de oameni din toată lumea suferă de această afecțiune. Această afecțiune apare din motive variate, sub formă de roșeață, iar acest lucru ține de schimbările de temperatură, de emoții, de menstruație sau de consumul de alcool. Acesta este doar începutul afecțiunii pentru că ulterior se pot stabili dilatații ale vaselor de sânge în piele, adică acele vinișoare roșii și de asemenea, pot apărea inclusiv coșurile. Cuperoza netratată poate duce la o agravare a bolii, astfel încât, în timp, tenul poate căpăta un aspect inestetic. Cel mai bine în acest caz, ar fi să ne asigurăm încă din timp dacă este vorba despre cuperoză, astfel încât, cea de natură juvenilă poate fi tratată mai ușor pentru că pielea se poate regenera, însă când aceasta apare la o vârstă adultă este puțin mai greu.


Care sunt cauzele apariției cuperozei?>

Cuperoza afectează în special femeile, însă nici bărbații nu sunt lipsiți de această afecțiune și apare la persoanele care au un ten deschis, la persoanele blonde, dar și la cele care duc o viață sedentară, însă poate fi și ereditară această afecțiune. Mai jos avem câteva cauze care duc la apariția cuperozei.

Cauze interne:

  • Dilatarea într-un mod exagerat a vaselor de sânge din piele;
  • Afecțiunile gastrointestinale (infecții, gastrită, tulburări de tranzit, colon iritabil);
  • Tulburările endocrine;
  • Tulburările hormonale;
  • Disfuncțiile metabolice.

Cauze externe:

  • Poluarea;
  • Sedentarismul;
  • Cosmeticele care conțin ingrediente sau substanțe chimice prea agresive;
  • Condițiile climaterice din anotimpul rece;
  • Stresul vieții cotidiene;
  • Spaimele sau insomniile;
  • Alimentația nesănătoasă;
  • Consumul de mâncăruri condimentate;
  • Tutunul, alcoolul sau unele medicamente;
  • Consumul de băuturi fierbinți.
  • Îngrijirea pielii într-un mod nepotrivit.

Despre cuperoză


Tratament contra cuperoozei


Cum poți preveni apariția cuperozei?

Se spune că cel mai bine este să prevenim o afecțiune decât să o tratăm, iar acest lucru se întâmplă și în cazul cuperozei. Este nevoie de câteva lucruri pe care ar trebui să le știm dinainte și care ar putea evita apariția cuperozei. Având în vedere că încă nu s-a descoperit care este cauza cea mai importantă a apariției cuperozei, nici în cazul prevenirii nu există ceva concret, însă cel mai bine este că evităm anumiți factori care ar putea declanșa iritarea pielii. În acest caz, este vorba despre o igienă corectă pe care ar trebui să o avem neapărat, să evităm expunerea la soare în orele în care acest lucru nu este recomandat și de asemenea, să evităm variațiile de temperatură. Mai sunt recomandate și exercițiile fizice care să stimuleze circulația, iar în ceea ce privește alimentaţia se recomandă să se consume cât mai multe fructe și legume.

Uleiurile presate la rece, bogate în omega 6 și omega 3 sunt extrem de benefice, dar și curele cu ceai care curăță sângele, este vorba despre ceaiul de salvie, de urzică, de mușețel sau de cicoare. Apa trebuie să fie nelipsită pentru că hidratarea este esențială, iar de evitat sunt mâncărurile condimentate, prăjelile, grăsimile, dar și consumul de băuturi fierbinți pentru că acestea pot dilata vasele de sânge.

Sfaturi utile pentru o îngrijire corectă a pielii

  • Evitați produsele cosmetice foarte grase sau foarte uscate raportate la tenul dumneavoastră;
  • Folosiți săpunuri cu Ph neutru, pe bază de plante, bio sau naturale, fără alergeni sau substanțe care pot irita pielea.
  • Folosiți creme pentru dilatarea vasculară, în mod special, creme din plante, cum ar fi: sulfina, castana de India sau hamamelis.
  • Aveți grijă la fardurile pe care le folosiți, la agenții exfolianți sau la parfumuri pentru că și acestea pot determina apariția cuperozei.
  • Alege produse cosmetice minerale, fără oxiclorid de bismuth pentru că această substanță accentuează roșeața tenului și o poate agrava.

Tratamente naturale pentru cuperoză

  • Tratament cu miere, flori de tei și banane

O bucățică de banană coaptă se zdrobește cu o linguriță de ulei de măsline, dar și o linguriță de miere, iar amestecul obținut se aplică pe zonele afectate de cuperoză și se lasă să acționeze aproximativ un sfert de oră, iar apoi se clătește fața fie cu apă călduță, fie cu infuzie de ceai de mușețel sau ceai verde.

  • Tratament cu turmeric pentru cuperoză și cearcăne

Un amestec de turmeric, mai exact o linguriță de turmeric cu o linguriță de miere și puțin lapte degresat, se aplică pe tot tenul, chiar și pe cearcăne și se lasă să acționeze 10-15 minute, iar apoi se curăță fața cu ceai de mușețel sau cu infuzie de ceai verde.

  • Compresele cu mușețel

Într-un litru de apă clocotită se adaugă 3-4 linguri pline de mușețel și se lasă să se infuzeze într-un vas cu capac aproximativ 10 minute. Pentru a reduce cuperoza se înmoaie dischetele demachiante în infuzie și se aplică pe față, în zonele afectate, lăsându-le să acționeze aproximativ un sfert de oră. Acest proces trebuie repetat aproximativ de două sau de trei ori pe zi.

  • Tratament cu bicarbonat de sodiu

Se amestecă o linguriță de bicarbonat de sodiu cu puțină apă până când se obține o pastă. Aceasta se lasă să acționeze pe față aproximativ 20 de minute, apoi se curăță fața cu apă filtrată la temperatura camerei. Tratamentul se poate aplica de două ori pe săptămână.

  • Uleiul de cocos

Uleiul de cocos este extrem de benefic pentru ten și în special pentru tenul cuperoic, astfel încât, după ce fața a fost curățată și după ce au fost aplicate măștile, se recomandă folosirea uleiul de cocos direct pe ten pentru că are extrem de multe beneficii, iar surplusul de ulei se poate șterge după aproximativ 10 minute cu un șervețel. De asemenea, se pot realiza creme cu acest ulei, dar și cu ingrediente naturale, cum ar fi o lingură de ulei de cocos, cu două capsule de vitamina E, patru picături de ulei de tămâie, două linguri de unt de cacao bio, dar și patru picături de ulei esențial de semințe de morcov. Compoziția obținută se lasă la frigider să se întărească și se păstrează tot la frigider, putând fi utilizată atât dimineața, cât și seara, după procesul de demachiere.

  • Uleiul de jojoba

Este un ulei care are proprietăți antibiotice și nu produce reacții alergice pentru că acesta imită foarte bine sebumul. Este extrem de eficient pentru un ten cuperoic și poate fi folosit în calitate de demachiant și în combinație cu vitamina E.

  • Tratament cu ceapă

Ceapa este foarte benefică în tratarea cuperozei pentru că are foarte mulți nutrienți, minerale, vitamine sau compuși antiinflamatorii. Aceasta se poate aplica direct pe zonele afectate, însă recomandat este sucul de ceapă cu puțin ulei de măsline sau ulei de porumb. Acest amestec se aplică de circa 3 sau 4 ori pe zi timp de o săptămână și este indicat în special pentru formele ușoare ale cuperozei.

  • Frunzele de viță de vie

Aceste frunze conțin săruri minerale, lecitină sau flavonoizi și tratează chiar și simptomele menopauzei. În cazul cuperozei se pun pe față cataplasme cu frunze de viță de vie proaspete, opărite.

  • Oțetul alb

Oțetul alb este recunoscut ca fiind un dezinfectant natural, care reduce numărul de bacterii de la nivelul pielii, precum și numărul ciupercilor. Se poate face un amestec cu vreo 6 părți de apă și o parte de oțet alb și se șterge fața cu acest amestec, însă înainte de asta, cel mai bine ar fi să încercați acest amestec pe o porțiune de piele pentru că poate fi dur cu tenul dumneavoastră.

  1. Levănțica

Aceasta are proprietăți de vindecare asupra pielii și are rolul de a-i menține sănătatea. Astfel că se poate folosi o infuzie de levănțică, aplicându-se comprese pe față de trei ori pe zi.


Recomandări pentru tratarea cuperozei

  • Nu folosiți apă dură – trebuie să se evite spălarea feței cu apă dură de la chiuvetă, care conține clor pentru că toxinele pot intra în piele nu doar prin alimentație, ci și prin apa pe care o folosim.
  • Hidratați-vă constant – Alimentația și hidratarea joacă un rol extrem de important în ceea ce privește un ten sănătos, astfel că se recomandă să includeți în regimul dumneavoastră alimentar cât mai multe fructe și legume, dar și să consumați cel puțin un litru de apă pe zi.
  • Curățați zilnic fața – pentru curățarea feței se recomandă apa călduță, cel puțin după aplicarea de două sau de trei ori pe săptămână a unei măști care tratează cuperoza. De asemenea, folosiți o cremă hidratantă și masați cu vârful degetelor tenul.
  • Folosiți cosmetice adecvate – este necesar să utilizaţi creme cu factor protector împotriva radiațiilor UV, dar și împotriva frigului, creme care hidratează și calmează pielea și încercați să evitați cosmeticele foarte grase sau foarte dure.
  • Feriți-vă de soare sau de schimbarea temperaturilor bruște – Este indicat să se folosească creme cu protecție solară, indiferent dacă este frig sau cald și este recomandat să evitați saunele, băile cu abur sau spălarea cu apă fierbinte și de asemenea, nu vă expuneți la temperaturi foarte scăzute sau ridicate sau la aerul condiționat excesiv.
  • Aveți grijă la alimentație – sunt de evitat alimentele grase, consumul de alcool sau țigările, dar și mâncărurile picante sau chiar și ciocolata. Așadar, o alimentaţie sănătoasă va ajuta la refacerea tenului, conferindu-i acestuia mai multă luminozitate și va preveni îmbătrânirea prematură a pielii.


Nu piele cu cuperoza

cuperoza

Tratamente cuperoza

despre cuperoza

Despre cuperoză


Produse profesionale pentru cuperoză

  1. Maria Galland propune un sistem dermatologic – Anti-Cuperoză, astfel încât, Crema calmantă anti-cuperoză - D-730 - Anti-Redness Cream - Soin Dermatologique este o cremă special formulată pentru a trata cuperoza. Aceasta are rolul de a calma pielea, de a reduce roșeața, dar și de a preveni reapariția roșeții. Ingredientele sale miraculoase, precum extractul de Castanul calului si esculina activează microcirculația și ajută la reconstruirea pereților capilari, pentru a-i conferi pielii o rezistență mai mare. Complexul antipoluare extrem de eficient din extract de semințe din arbore de hrean și extract de Nasturtium protejează pielea de substanțele poluante și stimulează procesele naturale. Complexul din extract de soia și extract de polen, alături de uleiul de măsline și uleiul din germeni de grâu, asigură umiditate de durată lungă și întărește coeziunea celulară.
  2. Concentratul pentru ten sensibil cu capilare fragile de la Ecovital are rolul de a calma zonele inflamate și protejează pielea împotriva factorilor externi: diminuează roșeața și curăță tenul. Acest concentrat întărește rezistența pereților capilari, le menține suplețea și le reface structura. Acesta conține extracte de plante bogate în polifenoli vegetali, acid tanic, săruri de rutin, phycozaharide antiinflamatorii, proteină de migdale dulci, extract de drojdie si glicogen marin, care au rolul de a reduce cuperoza.
  3. Crema tratament calmant și revigorant Detente Et Fraicheur de la Academie este un produs profesional, ce calmează, reîmprospătează și stabilește confortul pielii uscate și obosite. Aceasta este recomandată pentru orice tip de ten sensibil care prezintă roșeață.
Așadar, deși cuperoza este din ce în ce mai întâlnită la femeile mai în vârstă, aceasta poate apărea și la femeile tinere și de aceea trebuie să avem grijă la produsele pe care le folosim, dar și la alimentația noastră.

Opinii (0)


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun
Captcha